menu

Monday, September 17, 2018

Αρκουδόρεμα-Διάσχιση (Valia Calda National Park)

Βοβούσα
Η Διάσχιση

Διάσχιση: Τεχνητή Λίμνη Αώου-Λίμνες Φλέγγας
Βάλια Κάλντα-Αρκοδόρεμα-Βάθρες-Βοβούσα.
Ίσως η ωραιότερη διάσχιση στην ελληνική ύπαιθρο. Δεν συνιστάται για αρχάριους, επειδή ο βαθμός δυσκολίας ειναι Β, και σε κάποια σημεία Β+, αλλά και ότι διαρκεί γύρω στις 12 ώρες. Συνήθως γίνεται σε δυο μέρες, με σημείο διανυκτέρευσης εκεί που συναντάμε το αρκοδόρεμα. Ως σημείο εκκίνησης προτείνεται η λίμνη του Αώου, ώστε η εξαντλητική πορεία των 14 χιλιομέτρων να είναι προς την κάθοδο και όχι την άνοδο.
 
Μονότοξο γεφύρι της Τσίπιανης

Στην έξοδο της Εγνατίας οδού, με κατεύθυνση προς το Ανατολικό Ζαγόρι και τη Βοβούσα και κοντα στο χωριό Μηλιωτάδες, θα συναντήσουμε το πρώτο πέτρινο μονότοξο γεφύρι που χτίστηκε το 1875 (συνεπώς οθαμανικής περιόδου) πάνω στον ποταμό Βάρδα. Συνιστάται στάση και φωτογράφηση της μεγάλης καμάρας του, που μαζί με τις δυο μικρότερες καμάρες (που καλούνται ανακουφιστικά στηρίγματα), αποτελούν κόσμημα των κτιστάδων την εποχή που το μόνο μεταφορικό μέσον ήταν το γαιδουράκι.


Βρίσκεται σε υψόμετρο, περίπου 600μ και ονομάζεται το γεφύρι της Τσίπιανης. Το γεφύρι διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση αλλά η εικόνα του τοπίου έχει αισθητά αλλοιωθεί εξαιτίας της τσιμεντένιας γέφυρας που κτίστηκε δίπλα του και εξυπηρετεί τα χωριά του Ανατολικού Ζαγορίου και τη Βοβούσα, που είναι και ο τελικός μας προορισμός.

Βοβούσα
Ο δρόμος προς τη Βοβούσα συνεχίζει (ή μάλλον αρχίζει) μέσα σε φιδίσιες στροφές διάρκειας 2 ωρών περίπου. Ακολουθεί πορεία βόρεια και αριστερά μας φαίνεται συνεχώς το Μιτσικέλι, πίσω απο το οποίο είναι τα Ιωάννινα και η ομώνυμη λίμνη. Διασχίζουμε χωριά, ερειπωμενα, τα μεγαλύτερα των οποίων είναι το Γρεβενίτι (εκεί υπάρχει διακλάδωση για την τεχνική λίμνη του Αώου) και το Φλαμπουράρι. Μετά απο ταξίδι στροφών φθάνουμε τελικά στη Βοβούσα, όπως την έχουμε περιγράψει αλλού, με τον Αώο να κυλά και το ονομαστό της γιοφύρι.

Η Βοβούσα είναι το τελευταίο χωριό του νομού Ιωαννίνων προς τα ΒΑ. Είναι ένα άσχημο χωριό μέσα σε ένα πανέμορφο τοπίο. Οι κάτοικοι ισχυρίζονται ότι ήταν το ομορφότερο χωριό των Ζαγορίων, το 18ο αι., αλλά γεγονότα που σχετίζονται  με το Β Παγκόσμιο Πόλεμο, με τη φτώχεια, την εγκατάλειψη καθώς και με το Σχέδιο Μάρσαλ, που επέβαλλε τη τσιγκοποίηση των στεγών, το κατάντησαν στη σημερινή του μορφή. Κρίμα!!! Σήμερα δεν βλέπεις ούτε ένα σπίτι με τις παραδοσιακές πέτρινες σχιστόλιθες πλάκες στις στέγες.

Άγιος Γεώργιος, ένα από τα λίγα αξιοθέατα
Σύγχρονη κατασκευή σε ένα ερειπωμένο χωριό

Ξύλινο φράγμα στον Αώο....
Βατόμουρα, που θα τα ζήλευαν οι αρκούδες
 
Η Διάσχιση
Λίγο πριν φτάσουμε στη Βοβούσα, υπάρχει ένας ξενώνας, με πολύ φιλόξενους ιδιοκτήτες αλλά και πολύ άνετα κρεββάτια σε μορφή στρατώνα. Μετά από ένα απολαυστικό δείπνο, με δικό μας κρασί και τσίπουρο αλλά και ήσυχο ύπνο, ξεκινάμε το πρωί για την τεχνητή λίμνη του Αώου. Το ταξίδι διαρκεί περίπου δύο ώρες, επειδή ο δρόμος είναι γεμάτος στροφές αλλά και με πανέμορφη ομορφιά που σταματάς για φωτογράφηση. 

Διαδρομή Αώου-κορυφής Φλέγγας και λίμνες φλέγγας


Κάποια στιγμή, φτάνουμε (ξαφνικά) στη λίμνη που είναι και το φράγμα σε υψόμετρο 1350μ. Κατασκευάστηκε το 1987 στο οροπέδιο Πολιτσές με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στη συνέχεια όμως αποτέλεσε ιδιαίτερα σημαντικό βιότοπο για την περιοχή. 


Από εδώ ξεκινά το ταξίδι του ο ποταμός Αώος και αφού διέλθει 70 σε ελληνικό έδαφος συνεχίζει για άλλα 190 σε αλβανικό. Διέρχεται αρχικά από τη χαράδρα ανάμεσα στην Τύμφη και το Σμόλικα, περνά νοτιοδυτικά της Κόνιτσας και μπαίνει στην Αλβανία, όπου εκβάλλει στην Αδριατική. Απο τη λίμνη και στο σημείο που υπάρχει μια όχι τόσο πολύ ευδιάκριτη πηγή ξεκινά το μονοπάτι Ρ6 για το πρώτο διάσελο που βλέπουμε μπροστά μας. Το στίγμα στο gpx μας δίνει διαδρομή απο το χωματόδρομο, αλλά εμείς κόβουμε στην ορθοπλαγιά, μιας και βλέπουμε το πρώτο διάσελο, το οποίο προσεγγίζουμε μέσα απο μια ορθοπλαγια με χορταρι που γλυστρούσε, και ρόμπολα.... Τα ρόμπολα είναι σήμα κατατεθέν στη Βάλια Κάλντα.



Στο διάσελο κάνουμε την πρώτη στάση για ένα μήλο, ξηρούς καρπούς και νερό. Συζητάμε για τις γύρω κορυφές και την κορυφή της Φλέγγας που βρίσκεται κοντά μας και την βλέπουμε, σε υψόμετρο 2150μ.



Είμαστε στην κορυφή και οι υπόλοιποι της ομάδος έπονται. Η υψομετρική διαφορά μέχρι εδώ ήταν γυρω στα 700μ. Βασικά απο εδώ αρχίζει μια συνεχής κατηφόρα με μικρά ανεβάσματα και απότομα κατεβάσματα, διαδρομή που μου θυμίζει τον Ενιπέα Ολύμπου.

Η μεγαλύτερη φλέγγα.....
..και η ομάδα (30 άτομα) απολαμβάνει το τοπίο

  Απο την κορυφή της Φλέγγας κατεβαίνουμε στις λίμνες, που έχουν νερό όλο σχεδόν το χρόνο, για να τις απολαύσουμε απο κοντά και για ένα μικρό διάλλειμα. Δύο είναι οι εντυπωσιακές λίμνες (υψόμετρο 1950μ), πάνω στα υπαλπικά υψίπεδα του βουνού Μαυροβουνίου στη Φλέγγα. Οι λίμνες αυτές είναι σύμβολο της περιοχής και όπως ...αναμένεται, συνδέονται με πολλούς θρύλους. Εδώ ζουν διάφορα αμφίβια όπως οι τρίτωνες (Triturus alpestris) και τα βατράχια με την ονομασία Bombina variegate, Rana graeca.
 
Διαδρομή προς τις Βάθρες και σημεία προς αποφυγή..
 
Έχουμε διανύσει περίπου 4 ώρες και έχουμε άλλες 8 ακόμη. Όμως, η πεζοπορία από εδώ αρχίζει.... θεωρείται εξαιρετικού κάλους με εναλλαγες τοπίου, όπου επικρατεί η φτέρη, τα ρόμπολα και τα πλατανια. υπάρχουν πολλά sites που περιγράφουν τη διαδρομή, που δεν την θεωρώ εύκολη για αρχάριους. Ένα επίσης στίγμα της διαδρομής είναι να ακολουθήσετε ΠΙΣΤΑ το μονοπάτι, διαφορετικά θα βρεθείτε μπροστα σε σάρες και απότομα σημεία που θέλουν ιδιαίτερη προσοχή (έτσι την πάθαμε εμείς!!).

όποιος χάσει το μονοπάτι θα περάσει απο εδώ...
διαδρομή προς το αρκουδόρεμα....

κεραυνόπληκτα ρόμπολα.....
...η διαδρομή συνεχίζεται για ώρα πολλή...
και τελικά το βλέπουμε.. το αρκουδόρεμα...
εδώ, πολλοί διανυκτερεύουν
 
Από τις φλέγγες υπάρχει μονοπάτι που είναι σηματοδοτημένο λόγω του μεγάλου αγώνα των 100χλμ ορεινού τρεξίματος, που το διοργανώνει το Mέτσοβο (Ursa Trail) και τα σημάδια είναι κόκκινα-κίτρινα. Η κατάβαση προς το Αρκουδόρεμα είναι αρχικά ομαλή και προς το τέλος γίνεται απότομη. Πλησιάζοντας προς το Αρκουδόρεμα θα βρείτε 3-4 πηγές για να γεμίσετε τα παγούρια σας.

 
Μόλις συναντήσουμε το Αρκουδόρεμα, κάνουμε διάλλειμα..υποχρεωτικά.... Πολλοί της ομάδας μας είναι κουρασμένοι.. και έχουμε ακομη αρκετό δρόμο και σε λίγο νυκτώνει... Για λιγότερα από 100 μέτρα ακολουθούμε το μονοπάτι που βρίσκεται στην αριστερή όχθη του ρέματος και σύντομα αναγκαζόμαστε να το περάσουμε μέσα από τα νερά ... και σε λίγο πάλι τα ίδια... το ξαναπερνάμε στην απέναντι όχθη. Φανταστείτε λοιπόν, πώς όταν έχει πολύ νερό, το ρέμα το περνάτε μόνο με καγιακ!!!
 


Τα όμορφα έρχονται σε λίγο. Είναι οι Καταρράκτες ή Βάθρες, όπου τα ορμητικά νερά του σμίλεψαν τους βράχους και δημιούργησαν μικρές οβίρες. Εδώ το μπάνιο είναι must (!!) γιατι, αν και κρυο το νερό, είναι αναζωογονητικό... έχουμε δρόμο ακόμη μπροστα μας και τα πόδια μας θέλουν κρύα φροντίδα.

πανέμορφη διαδρομή....
..σε κάποια σημεία μέσα απο φτέρες...

απο μια γωνία διακρίνεται το αρκουδόρεμα...
Βάλια Κάλντα, η φυση που μονο το ματι την χαίρεται

Σάρα..που δεν αστιεύεται!!!
τελευταία έχουν ανοίξει εδώ μονοπάτι, ευτυχώς!


Πριν απο το «Σμίξωμα» το μονοπάτι μας διακλαδώνεται. Αριστερά προς τον Αώο και δεξια πρός το χωριό Βοβούσα. Η διαδρομή προς Βοβούσα δεν ενδείκνυται, επειδή κάποιοι ισχυρίζονται ότι περνά μέσα απο εκτεθειμένα σημεία... το οποίο δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ή ακόμη αν και τα έχουν βελτιώσει (αμφιβάλλω). Εδώ είναι το σημείο που περνάμε απέναντι τον Αώο για τελευταία φορά. Μετά από λίγο το μονοπάτι τελειώνει και μπαίνουμε στο τελευταίο στάδιο της πορείας μας που γίνεται σε χωματόδρομο που οδηγεί στον επαρχιακό δρόμο Ιωαννίνων – Βοβούσας, λίγο πριν το καταφύγιο της περιοχής, που είναι και ο τελικός μας προορισμός. Φτάνουμε στον ξενώνα που έχουν ετοιμάσει τραχανά, πέστροφα, βλήτα και κόκκινο κρασί, δική μας παραγωγής.

No comments:

Post a Comment