menu

Monday, November 2, 2020

Κροκύλειο

Καλημέρα σας. Αν σας πω πώς γράφεται το Κροκύλειο, σίγουρα θα κάνετε λάθος. Αν σας πω, πού βρίσκεται το Κροκύλειο, λίγοι θα μου απαντήσουν και κυρίως οι απόγονοι του Στρατηγού Μακρυγιάννη, ο οποίος καταγόταν απο εδώ, και ακόμη λιγότεροι αν ρωτήσω ποιοί έχουν ανέβει στις ψηλές κορυφές του βουνού που βρίσκεται ακριβώς από πάνω του. 

Οι 5 πέτρινες βρύσες στην είσοδο του χωριού

Αμφιβάλλω, αν υπάρχουν πολλοί ορειβάτες που έχουν ανέβει το Ξεροβούνι (ή Βλαχοβούνι κατά άλλους), ένα βουνό που διασχίζει μέρος της Φωκίδος και φτάνει μέχρι τους Πενταγιούς και ακόμη παραπέρα. Αν και οι διαδρομές υπάρχουν στο Wikiloc δεν δίνονται πολλές πληροφορίες. Άλλωστε εδώ, στο Κροκύλειο λίγοι σταματάμε, όπως εμείς και κάποιοι ντόπιοι που μαζεύονται εδώ κάθε 4 χρόνια για πολιτιστικές εκδηλώσεις, τα "Μακρυγιάννεια" ή για να φωτογραφίσουν το σπίτι της Μαρίας της Πενταγιώτισσας, που έμενε εδώ ως παντρεμένη πλέον αν και γεννήθηκε στον παραπάνω μαχαλά, τους Πενταγιούς βεβαίως, βεβαίως!!

Kato Machalas: επιγραφή για τους πολυπληθείς τουρίστες

Κατάφυτο μονοπάτι νερόμυλων

Το Κροκύλειο είναι χωριό που βρίσκεται στην επαρχία Δωρίδα (τί ωραία ονομασία!) σε υψόμετρο 840 μέτρων.  Δεν έχει καθόλου πληθυσμού (αστειεύομαι!) και μέχρι το 1912(;) ονομαζόταν Παλαιοκάτουνο. Έχει όμως υπέροχα μονοπάτια, μέσα στο χωριό, ωραία πλατεία και ένα πέτρινο στολίδι, το Δημοτικό Σχολείο, που χτίστηκε το 1904, δαπάνη του Ανδρέα Συγγρού (απο ποιόν άλλο θα μπορούσε να ήταν!) και λόγω έλλειψης παιδιών χρησιμοποιείται σήμερα μόνο ως μουσείο και βιβλιοθήκη. Εδώ γίνονται όλες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις. Είναι ένα χωριό με ιστορικό παρελθόν, απο την εποχή της επανάστασης μέχρι και τον εμφύλιο. Όμως ουδείς σταματά εδώ, γιατί λίγο παραπάνω κεντρίζουν το ενδιαφέρον τα χωριά Αρτοτίνα, Γραμμένη Οξιά και Γαρδίκι και φυσικά το όνομα Βαρδούσια.
 
Το περίφημο Δημοτικό Σχολείο του 18ου αιώνα
 
Φθινοπωρινό είδος Μουριάς

Το σπίτι της Μαρίας... αγνώριστο

πέτρινα σπίτια στο Κροκύλιο

Εμείς όμως, εδώ σταματήσαμε και μετά απο μια μικρή βόλτα στο έρημο χωρίο, πήγαμε στο σημείο εκκίνησης. Απο μακρυά αντικρύζουμε δυο πυραμοειδείς κορυφές να ατενίζουν πάνω απο το χωριό. Στην αριστερή υπάρχει και ένα καταφύγιο της κοινότητας, ενώ η δεύτερη κορυφή, η πιό ψηλή είναι μόνο η απόληξη του Ξεροβουνίου, μιάς οροσειράς που εκτείνεται επι μακρόν και διακρίνεται απο το δρόμο που οδηγεί προς τους Πενταγιούς. Λόγω υψομέτρου (1650μ) είναι κατάφυτη μέχρι την κορυφή.
Το Κροκύλειο από ψηλά

Η ανάβαση διήρκεσε γύρω στις 3 ώρες, μέσα απο ένα σηματοδοτημένο μονοπάτι. Εντούτοις χρειάζεται προσοχή γιατί τα σημάδια χάνονται και επανεμφανίζονται. Φθάνοντας στο χωματόδρομο, δεξιά προσεγγίζουμε την κορυφή με το καταφύγιο και με θέα προς το Κροκύλειο.

Το καταφύγιο σε υψόμετρο 1240μ
ένα πανέμορφο amanita muscaria
φθινοπωρινός κρόκος: δηλητηριώδης ή μη;;;
 
Συνεχίζουμε προς τη δεύτερη κορυφή. Όλη η διαδρομή είναι μέσα στο δάσος με ανηφόρα 30% κλίση αλλά σε έδαφος μαλακό. Στο λαιμό υπάρχει κολονάκι της ΓΥΣ. 4 άτομα προχωράμε προς την κύρια κορυφή του Ξεροβουνίου μέσα απο βραχώδη περιοχή. Σε κάποια σημεία θέλει scrambling και με προσοχή επειδή είναι εκτεθειμένα σε ύψος 5-6 μέτρων ή ακόμη περισσότερο. Το ψηλότερο σημείο δεν φαίνεται απο χαμηλά παρα μόνο όταν το προσεγγίσεις.


Φθάνοντας σε ένα σημείο που την θεωρείς κορυφή είσαι μαζί με το Θεούλη. Έτσι λέγεται η κορυφή του Ξεροβουνίου που βασικά πρόκειται για μία επιμήκης κορυφή. Κάθεσαι πάνω στα βράχια και απολαμβάνεις τη θέα προς τα Βαρδούσια, τη λίμνη του Μόρνου, το Τρίκορφο. Η μέρα άλλωστε το επιτρέπει.

Το ύψωμα του ξεροβουνίου, ενώ η κορυφή δεν φαίνεται
Βραχώδης διαδρομή προς την κορυφή
Και η κορυφή ακόμη δεν φαίνεται..
Με φόντο τον Κόρακα στο ψηλότερο σημείο
Η τεχνητή λίμνη του Μόρνου
Αγναντεύοντας το θεό στη θέση Θεούλη

Η επιστροφή γίνεται απο το δασικό. Στεκόμαστε σε σημεία και απολαμβάνουμε τα Βαρδούσια που εκτείνονται μπροστά μας. Σε ένα μικρό χωριουδάκι στη λίμνη του Μόρνου, καταλήγει η οροσειρά των Βαρδουσίων που αρχίζει σχεδόν απο το χωριό Αθανάσιος (και όχι Θανασης) Διάκος, περνά την κορυφή Κόρακας και συνεχίζει μέχρι την απόληξή του στο Κάλλιο Φωκίδας. Η διάσχισή τους γίνεται μέσα σε 2-3 μέρες και σε αζιμούθιο μηδέν! 

Φθινοπωρινές καρυδιές

Με τα αυτοκίνητα περνάμε την Αρτοτίνα και σταματάμε στο χωριό Γραμμένη Οξιά για βραδινό φαγητό, κουβεντούλα και σχέδια για την επόμενη μέρα. Σαράνταινα έχει το πρόγραμμα. Διανυκτέρευση σε σκηνές στο εκκλησάκι Παναγία, που προσφέρει όλες τις "ανέσεις"!

Τουαλέτα πολυτελείας διαθέτει το μαγαζί
Το τραπέζι σερβιρίσματος διαθέτει και πλούσια wikipedia
Μέχρι εδώ έφτασε το lockdown

No comments:

Post a Comment