menu

Sunday, November 25, 2018

Καλλίδρομο & τα θειούχα λουτρά Θερμοπυλών

 
Ορειβατική διαδρομή, ακολουθώντας τους δρομείς, 14 km σε 4h
 
Οι μικρές ορειβατικές διαδρομές έχουν το πλεονέκτημα ότι το σώμα ξεκουράζεται και ... προετοιμάζεται για κάτι το δύσκολο. Όταν βέβαια το συνδυάσεις και με ένα Trail-Run (ορεινό τρέξιμο) γίνεται πιο ενδιαφέρον γιατι βλέπεις διαδρομές, όμορφες και δασώδεις, που οι ορειβατικοί σύλλογοι απαξιούν να τις προγραμματίσουν. 

Αθλητές, έτοιμοι για τον αγώνα
Ένα μεγαλο πανηγύρι, αρχίζει...


Είμαστε μέσα Νοεμβρίου, οι μέρες ειναι μικρές και εξαρτόμαστε απο τον καιρό. Σήμερα, Κυριακη γίνεται ένας αγώνας ορεινιύ τρεξίματος στο Ελευθεροχώρι, στις πλαγιές του Καλλίδρομου όρους (μικρού σχετικά σε υψόμετρο) και στην ευρύτερη περιοχή του Μπράλου.

Πράσινα λειβαδια και φύση...
Το πρωτο χιονι έπεσε...
 
Ως σημείο προσέγγισης ειναι το Ελευθεροχώρι, χωριό του Νομού Φθιώτιδας που βρίσκεται στις βόρειες πλαγιές του Καλλιδρόμου, χτισμένο σε υψόμετρο 740 μέτρων σε μία πλαγιά γεμάτη έλατα. Αποτελεί το ορεινότερο χωριό του Καλλίδρομου, με εξαιρετική θέα  θέα προς την πεδιάδα του Σπερχειού στα βόρεια και προς το λεκανοπέδιο της Γραβιάς στα δυτικά.


Το Καλλίδρομο είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα βουνά της Στερεάς Ελλάδας, με ιδιαίτερες αισθητικές αξίες, φυσικό κάλλος και οικολογικά ευαίσθητες περιοχές. Βρίσκεται στα ανατολικά του Παρνασσού, αποτελεί συνέχεια της Οίτης και εκτείνεται κατά μήκος του Βόρειου Ευβοϊκού και του Μαλιακού κόλπου. Από τον Παρνασσό και την Οίτη χωρίζεται με τους ποταμούς Κηφισό και Ασωπό.


Η βλάστησή του είναι πραγματικά εντυπωσιακή και αποτελείται από κουμαριές, πεύκα, βελανιδιές (το φθινοπωρινό καφετί χρώμα τους ίσως σε μπερδέψει με τις οξιές, που δεν ευδοκιμούν στην περιοχή), πουρνάρια και έλατα, τα οποία μάλιστα εμφανίζονται και σε υψόμετρο μικρότερο των 600μ. Η έκτασή του είναι μεγάλη, αλλά είναι ένα χαμηλό βουνό. Η ψηλότερη κορυφή του, η Γκιόζα, έχει υψόμετρο 1.419 μ.


Για τους λάτρεις της φύσης είναι ιδιαίτερα αγαπητό γιατί έχει να τους προσφέρει πολλές διαδρομές και μονοπάτια. Η πρόσβαση στα μονοπάτια του Καλλιδρόμου γίνεται κυρίως από το Ελευθεροχώρι και τη Μονή Δαμάστας στα ανατολικά και το Μπράλο στα δυτικά. Το Καλλίδρομο διαθέτει επίσης ένα εκτεταμένο δίκτυο από καλούς χωματόδρομους, το οποίο σε συνδυασμό με τις ήπιες υψομετρικές κλιμακώσεις το καθιστά ιδανικό για ποδηλασία βουνού.


Η λίμνη Νευρόπολη, είναι ένας ερευνητικός βιότοπος,
που οι ασυνήδητοι τον διασχίζουν με τα τζιπ τους
 
Πόλος έλξης του Καλλιδρόμου, εκτός από την κορυφή του με την υπέροχη θέα, είναι και η λεγόμενη λίμνη Νευρόπολη – Καλλιδρόμου. Πρόκειται για μια φυσική λεκάνη στην οποία μαζεύεται το νερό από τις γειτονικές πλαγιές, ιδίως όταν λιώνουν τα χιόνια. Στο Καλλίδρομο υπάρχουν λειβάδια, καταπράσινα την εποχή των βροχών. Η περιοχή υποστηρίζεται απο το ευρωπαικό πρόγραμμα LIFE 11/NAT/GR/1014 και περιλαμβάνει τη μελέτη του οικότοπου (μεσογειακά εποχικά λίμνια, ορεινά λειβάδια και δάση κωνοφώρων) καθώς και τα είδη που παροικούν εδώ, όπως Πετροπέρδικα (εξ ού και τόσοι κυνηγοί στα πέριξ), ο Μαύρος Δρυοκολάπτης, ο Αιγωλός και η καφέ Αρκούδα. Μάλιστα, υπάρχουν και αυτές ακόμη!!

Στην επιστροφή μπάνιο στα θειούχα νερά των Θερμοπυλών, με 43ο Celsius
 
Τα Λουτρά Θερμοπυλών (και όχι μόνο αυτά, αλλά της Κυλλήνης, της Αιδηψού κ.α.) ήταν μια φυσική πηγή θεραπείας για πολύ κόσμο που έπασχε απο αυχενικά και από άλλες ασθένειες. Έτσι, είχαν οργανωθεί κατάλληλα, με θεραπευτήρια και ξενοδοχεία. Με χαρτί του γιατρού, ερχόσουνα εδω και με 5 δραχμές έκανες τις θεραπείες (που σημερα σου τις κάνει ο φυσιοθεραπευτής έναντι 30 ευρω τη φορά). Οι εγκαταστάσεις, όπως λένε οι παλαιότεροι, ήταν πολύ καλές για την εποχή εκείνη. Υπήρχαν και ξενοδοχεία για να μένουν οι άρρωστοι. Ένα απο αυτά, το Αίγλη ήταν 5* με εξαιρετικές υπηρεσίες (silver service) και με επισκέπτες επώνυμους όπως ήταν ο μόνιμος θαμών, Καντάφι. Σήμερα;;;; μην ρωτάτε... μια άθλια κατάσταση. Το Αίγλη είχε την ατυχία να ανήκει στον ΕΟΤ, και συνεπώς είχε την ίδια τυχη με τα υπόλοιπα ξενοδοχεία του.... παρήκμασε,  δόθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ και το έκαναν hotspot!! Δεν χρειάζεται να πάτε στη Μόρια.. ελάτε εδώ να δείτε τί σημαίνει Μόρια. Παντού βρώμα και εγκατάλειψη. Βούλγαροι νταλικέρηδες, κινεζοι μαγαζάτορες σε εγκατελλημενες εγκαταστάσεις, κάνουν το θερμό τους μπάνιο, και αν κάποια αφελής κοπέλα θελει να βάλει το μαγιό της, καραδοκεί ένας μπανιστηρτζής!! Το νερό βγαίνει απο ορύγματα και χύνεται απλόχερα σε κολυμβήθρες ή σε πρόχειρα τσιμεντένια αυλάκια. Περιέχει θειάφη και πολλά άλλα μέταλλα και η θερμοκρασία του κυμαίνεται απο 42-44 βαθμούς Κελσίου. Είναι ένα είδος εξόρυξης (άντλησης) νερού απο τη γή χωρίς τεχνητά μέσα, το οποίο καλούμε γεωθερμία. Εντούτοις όσοι ενδιαφέρονται να το επισκεπτούν, ας πάνε λίγο παραπέρα (στα δεξιά) όπου υπάρχει μια τεχνητή κολυμβήθρα, είναι πιο ήσυχα και το νερό αναβλύζει αμέσως απο το βραχο. 

Η Γκιώνα (2510μ) με το πρώτο χιόνι του Νοεμβρίου

No comments:

Post a Comment