Munich
Έναν Απρίλη στη ζωή μου πρωτοανέβηκα στο Ακρόπολις Εξπρές με προορισμό το Μόναχο. Ήταν ένα ταξίδι που δεν κράτησε 36 ώρες, αλλά μια ολόκληρη ζωή.... Ήταν μια διαδρομή όχι μόνο με εναλλαγές τοπίου, αλλά και με ένα εσωτερικό κάλεσμα για το τί θα επακολουθούσε χρόνια αργότερα. Δεν ήταν μια εμπειρία ζωής, αλλά συνέχιση των εμπειριών, που με είχαν "ζώσει" ήδη απο μικρή ηλικία. Τότε που ταξίδευα στον κόσμο, ενώ άλλοι συνομήλικοί μου δεν γνωριζαν τη διπλανή πόλη. Απο το παράθυρο του τρένου έβλεπα τα αλπικά λειβάδια και κάποιος νοερά μου χαμογελούσε και μου έλεγε ότι, όλα αυτά θα τα διαβώ ...όταν μεγαλώσω!!!!
 |
Marienplatz by night |
 |
Xmas days |
Στο Μόναχο έφτασα το απόγευμα και περίμενα το βραδινό τρένο για βόρειο Γερμανία. Το μόνο που θυμάμαι, από το σταθμό του Μονάχου, ήταν ένας τεράστιος χώρος (απέναντι από τη γραμμή 11 που σταματούσαν τα ελληνικά τρένα). Είχε ψηλό ταβάνι και το χρησιμοποιούσαν για εστιατόριο. Σήμερα, όλα έχουν αλλάξει. Το Μόναχο είναι μια αγαπημένη πόλη, την επισκέπτομαι πολύ συχνά και πάντα σταματώ στα πολύχρωμα bistro του σταθμού για ένα λουκάνικο και μια μπύρα στα όρθια.
 |
St Peters Kirche near Viktuallenmarkt |
 |
Frauenkirche |
 |
Maroni und Rotwein |
 |
Arcadia galeria |
Υπάρχουν πολλές ιστορίες για Gastarbeiters, θλιβερές με έντονη τη νοσταλγία για την πατρίδα. Οι περισσότερες καταλήγουν στο αδιέξοδο. Και πού αλλού να πάω απαντούν οι περισσότεροι και συνεχίζουν τη θλίψη.. Βεβαίως αυτά συνέβησαν σε παλαιότερες γενιές... σήμερα τα ελληνόπουλα της Γερμανίας αδιαφορούν για τη μητέρα πατρίδα των γονέων τους, και την σκέπτονται μόνο στις διακοπές.
 |
Olympiaturm |
 |
towards south to the alps |
 |
Muller's Volksbad |
 |
Mariannenkirche near Deutsches Museaum |
 |
Isar river near Englisches Garden |
 |
Englisches Garten |
 |
Maximilianeum |
Οι γονείς μου ήταν εργάτες στις φάμπρικες, ενώ εμείς σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε τη πορεία μας στη Γερμανία ως πολίτες της.... είμαι ελεύθερος επαγγελματίας και συνεχίζω τη δουλειά μου εδώ.... έχω δουλειά, καλό εισόδημα, ζω αξιοπρεπώς... νιώθω τη Γερμανία δεύτερη πατρίδα, που με επανέφερε στη ζωή, τώρα μπορώ να βλέπω μέλλον... είναι κάποιες αισιόδοξες πλευρές των ελλήνων της Γερμανίας.
 |
Maximilianbruecke |
Η Γερμανία είναι ένα κράτος δικαίου και σεβασμού, που το αντιλαμβάνεσαι αμέσως όταν επικοινωνείς με έναν υπάλληλο που σε εξυπηρετεί. Θεωρείται αδιανόητο να μην εφαρμοστεί ο νόμος, οι πολίτες είναι νομοταγείς και οι μετανάστες μπαίνουν στο ίδιο πνεύμα, διαφορετικά δεν μπορούν να επιβιώσουν. Είναι κράτος πρόνοιας με πολλές παροχές ως προς την οικογένεια και τα παιδιά και χωρίς φακελάκι στο γιατρό.
 |
Hochbrauhaus |
 |
Platzl |
 |
Asamkirche |
Η Asamkirche είναι γνωστή ως St.-Johann-Nepomuk-Kirche και πήρε το όνομά της απο τους αδελφούς Asam, τους γνωστότερους αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες της εποχής του Μπαρόκ, που την κατασκεύασαν και τη διακόσμησαν. Πρόκειται για ένα από τα εντυπωσιακότερα δείγματα της αρχιτεκτονικής του Barock σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι πληθωρικές αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες, οι γύψινες διακοσμήσεις, οι τοιχογραφίες και τα παιχνίδια φωτός και σκιάς συνδυάζονται ώστε να δημιουργούν τη ψευδαίσθηση ενός ρυθμικού κυματισμού. Η εκκλησία χτίστηκε την περίοδο 1733-1746.
Ottobrunn
Στα περίχωρα του Μονάχου βρίσκεται η κοινότητα του Ottobrunn, σημείο εκκίνησης του Όθωνα για την Ελλάδα. Την προσεγγίζεις με τον προαστειακό σιδηρόδρομο S7 και το ταξίδι απο τον κεντρικό σταθμό του Μονάχου διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Το εισιτήριο κοστίζει 2,80 ευρώ.
Από εδώ ξεκίνησε το ταξίδι του ο Όθωνας για την Ελλάδα... Ήταν η μεγαλη επιθυμία τού πατέρα του (Λουδοβίκου) να στειλει τον Όθωνα στην "αγαπημένη" του Ελλάδα (λόγω του αρχαίου κάλλους και πνεύματος) Γνώριζε ότι οι ρίζες της αρχαίας Ελλάδας βρισκόντουσαν σε αυτό το άκρο της ΝΑ χερσονήσου.. όπως αναφέρει και ο Ραφαηλίδης στα βιβλία του. Φιλέλληνες του 17ου και 18ου αιώνα έγραφαν στα κειμένά τους.. ξυπνήστε εσείς οι γραικοί.. είστε απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων.. σε αυτούς οφείλουμε ότι σήμερα είμαστε κληρονόμοι του Περικλή.. (στα χαρτιά βεβαίως, βεβαίως)!! Η αποστολή αυτή ήταν υπό την έγκριση των μεγάλων (εγγυητριών) δυνάμεων της εποχής εκείνης.

Ο βασιλιάς της Βαυαρίας Λουδοβίκος αποχαιρετά το γιό του Όθωνα... 6 Δεκεμβρίου 1832. Τον συνοδεύει και ένα άγημα απο 3500 στρατιώτες. Με ταξιδιωτικές άμαξες θα φτάσουν μέχρι την Τεργέστη και θα συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ελλάδα με πλοίο. Στις 25 Ιανουαρίου 1833, σε ηλικία 17 ετών, ο Όθωνας θα αποβιβαστεί από τη βρετανική φρεγάτα «Μαδαγασκάρη», εν μέσω λαϊκών επευφημιών (!!!) στο Ναύπλιο μαζί με την τριμελή Αντιβασιλεία Βαυαρών, που θα κυβερνούσε μέχρι αυτός να ενηλικιωθεί, το 1835.
Ottostr.. όπως λέμε οδός Όθωνος.... Η επιτροπή Αντιβασιλείας αποτελούνταν από τους Βαυαρούς Άρμανσπεργκ (πρόεδρο), Μάουρερ, Χάιντεκ, Γκρένερ και Άμπελ. Η περίοδος της Αντιβασιλείας κράτησε δύο χρόνια και όπως λέγεται υπήρξε εξαιρετικά σκληρή (κάτι ανάλογο συμβαίνει και σήμερα. Ίσως η εντελώς διαφορετική νοοτροπία των βόρειων και νότιων των άλπεων λαών να οφείλεται για τη σκληρότητα αυτή).
Από τα πρώτα διατάγματα ήταν η διάλυση των ελληνικών στρατιωτικών σωμάτων των οπλαρχηγών. Υπήρξαν έντονες αντιδράσεις και κάποιες εξεγέρσεις πνίγηκαν στο αίμα. Συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν πολλοί γνωστοί καπετάνιοι. Πέρασαν από δίκη τον Κολοκοτρώνη και τον Πλαπούτα που καταδικάστηκαν αρχικά σε θάνατο, αλλά η ποινή τους μετατράπηκε σε 20 χρόνια φυλάκιση, ύστερα από διαφωνία δύο δικαστών και τελικά με απονομή χάριτος από τον Όθωνα (στοιχεία απο το wiki).Στη φωτό φαίνεται η πλατεία του Δημαρχείου, στην οποία βρίσκεται και το ομώνυμο Μουσείο, αφιερωμενο στον Όθωνα.

Οδός Ναυπλίου.. allee στα γερμανικά σημαινει, δρόμος με δενδροστοιχεία) δεν μπορούσε να έλειπε απο το Ottobrunn.... Συμπαθητική και καλαίσθητη η περιοχή του Ottobrunn κάποια φθινοπωρινή μέρα... Γυρίζουμε πίσω στην ιστορία πάλι.. Η διοίκηση του κράτους ήταν έντονα συγκεντρωτική και γραφειοκρατική, με νομοθεσία εισηγμένη απο τη Γερμανία χωρίς να λαμβάνει υπ' όψη τις τοπικές ιδιομορφίες (κάντε τις συγκρίσεις με τη σημερινή εποχή). Το 1837, ο Όθωνας παντρεύτηκε στη Γερμανία τη δούκισσα Αμαλία του Oldenburg, χωρίς να ενημερώσει την κυβέρνηση, και για ποιό λόγο να το κάνει άλλωστε .. (συνεχίστε τις συγκρίσεις με τη σημερινή εποχή, για να διαπιστώσετε τα διαχρονικά μας ήθη και έθιμα). Το ζευγάρι δεν έκανε παιδιά και αυτό ήταν το μεγαλο πρόβλημα, κυρίως για την Αμαλία, όπως περιγράφει ο Φρανσουάζ Αμπου στο βιβλίο του "Η Ελλάδα του Όθωνα".
Ο Όθωνας και η Αμαλία εγκατέλειψαν την Ελλάδα στις 23 Οκτωβρίου 1862 με το αγγλικό πολεμικό Σκύλλα (άκου όνομα) και κατέφυγαν στο Μόναχο και αργότερα στο Bamberg. Κάποιοι ιστορικοί αναφέρουν ότι ο Όθων αγάπησε την Ελλάδα όσο τίποτε άλλο, όχι όμως και τους Έλληνες (κάτι ανάλογο είχε συμβεί και στον πατέρα του, αλλά και σε πολλούς άλλους ομογενεις εκ Σμύρνης, Αλεξάνδρειας και ΗΠΑ, όπως αναφέρεται σε πολλά ιστορικά βιβλία). Απεβίωσε στις 26 Ιουλίου 1867 και ο ίδιος θέλησε να θαφτεί με την παραδοσιακή ενδυμασία της Ελλάδας, τη φουστανέλα. Είναι θαμμένος μαζί με την Αμαλία στον οικογενειακό τάφο της βαυαρικής δυναστείας, στην εκκλησία Theatinerkirche, στο κέντρο του Μονάχου, που μπορούμε να τον επισκεφτούμε. Θα εκπλαγούμε απο την απλότητα του τάφου!!

Στη φωτό φαίνεται το γενεαλογικό δέντρο των Wittelsbach, όσο αφορά τον Όθωνα. Οι Wittelbach είναι μια ιστορική οικογένεια της Βαυαρίας. Μέλη της οικογένειας υπήρξαν Δούκες, Εκλέκτορες και Βασιλείς, ακόμη και Αυτοκράτορες της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Διοίκησαν την Βαυαρία απο το 1180 μέχρι το 1918, περίπου 780 χρόνια. Η οικογενεια αυτή υπάρχει και σήμερα στο Μόναχο. Ιστορικά, η Βασιλεία της Ελλάδας είχε προταθεί στο δευτερότοκο γιό του Λουδουβίκου το Luitpold .
Ιστορική φωτογραφία της 3ης του Σεπτέμβρη (1843), όπου ο Δημήτριος Καλλέργης, έφιππος, απαιτεί απο τον Όθωνα, ντυμένος με ελληνική ενδυμασία και την Αμαλία, το αίτημα "Ζήτω το Σύνταγμα". Η ιστορική βιβλιογραφία βρίθει αναλυτικών ερμηνειών για την εποχή εκείνη, κυρίως με τη θέση των μεγάλων δυνάμεων στην παραχώρηση ελευθεριών...
Στη μεγαλη αίθουσα του Μουσείου βλέπουμε πολλές ενδυμασίες (φουστανέλες) της εποχής εκείνης σε κέρινα ομοιώματα αλλά και σε πορτραίτα. Η πολιτική κατάσταση το 1832 ήταν η επικράτηση της οθωμανικής αυτοκρατορίας μέχρι τη Σερβία (δυτικά) και την Οδυσσό (βόρειο-ανατολικά), ενώ τα σύνορα με το "ελεύθερο" ελληνικό κράτος ήταν περίπου στη Λαμία. Το Ναύπλιο ήταν τότε η πρωτεύουσα. Ο Ραφαηλίδης περιγράφει στα βιβλία του, τόσο ιστορικά όσο και γλαφυρά, το πώς δημιουργήθηκε το ελληνικό κράτος, κάτω απο μια συγκυρία την οποία οφείλουμε στον άγγλο διπλωμάτη Κάνινγκ, και στον οποίον αφιερώσαμε μια πλατεία στο κέντρο της Αθήνας. Αν δεν υπήρχε αυτός, ίσως....
Μικρή ιστορική αναδρομη (Bayerische Museen, Weltkunst Verlag, 1995):
1798: ο Ρηγας Φερραίος εκτελείται στο Βελιγραδι, είχε δημιουργήσει το σπόρο της ελευθερίας
1821, 6 Μαρτίου: ο Υψηλάντης δίνει το σύνθημα έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα (;)
1821, 25 Μαρτίου: ο Π.Π. Γερμανός υψώνει το λάβαρο του αγωνα (που;; υπάρχει ακομη διχωγνωμία απόψεων)
1824: πεθαινει στο Μεσσολόγι ο Λ. Βύρων, ο ρομαντικός αυτός ποιητής με τον ανατολίτικο χαρακτήρα, που ταίριαζε πλήρως στη νοοτροπία των Ελλήνων
1827: η ναυμαχία του Ναυαρίνου.... εδώ τελειώσαν όλα για τους οθωμανούς
1828: ο καποδίστριας γίνεται κυβερνήτης της Ελλάδας....
1831: ..και δολοφονείται
1832: (7 Μαίου) ανακήρυξη του Όθωνα ως βασιλεύς των Ελλήνων και στις 8 Αυγούστου γίνεται επικύρωση απο την Εθνοσυνέλευση (θέλετε και άλλες συγκρίσεις; 8 Αυγούστου είναι η παγκόσμια μέρα οργασμού)
1833: άφιξη του Όθωνα στο Ναύπλιο
1835ενηλικίωση και ανάληψη της βασιλείας απο τον Όθωνα και (1836) γάμος με την Αμαλία
1839: ίδρυση του Καποδιστρειακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Πλάκα (το οίκημα υπάρχει σημερα ως διατηρητέο μνημείο)
1843: η Ελλάδα αποκτά Σύνταγμα
1848: θεμελίωση της Ακαδημίας Αθηνών
1853-56: ναυτικός αποκλεισμός στο λιμάνι του πειραια
1862: ο Όθωνας εγκαταλείπει την Ελλάδα και έρχεται (1863) ο Γεώργιος Α.. μαζί φέρνει και τα ιόνια νησιά
 |
Ελαιογραφία του Όθωνα απο τον Friedrich Duerck (1833). Είναι η εποχή που ο Όθωνας ετοιμάζεται να αναλάβει τη βασιλεία. |
Oktoberfest
Το Oktoberfest είναι ένα μεγαλο πανηγύρι μπύρας που λαμβάνει χώρα στο Μόναχο κάθε χρόνο την τελευταια εβδομάδα του Σεπτεμβρίου και διαρκεί δύο εβδομάδες. Καθιερώθηκε το 1810 απο το Λουδοβίκο Α' και εξακολουθεί να εορτάζεται αν και ο Λουδοβίκος έχει πεθάνει προ πολλού.
Ο Λουδοβίκος Α' (1786-1868) παντρεύτηκε την καλή του, τη γνωστή πριγκίπισσα Θηρεσία τον Οκτώβριο 1810. Όλοι κλήθηκαν να παραστούν στις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν στους αγρούς και τα χωράφια που ονομάστηκαν σε Theresienwiese (λιβάδια της Θηρεσίας) προς τιμήν της πριγκίπισσας και από τότε έχουν κρατήσει αυτό το όνομα.
Είναι ένας τεράστιος χώρος όπου όλες οι ζυθοποιίες του Μονάχου προσφέρουν μπύρα (του ενός λίτρου που κοστίζει γύρω στα 12 ευρώ) στους επισκέπτες σε χαρακτηριστικές σκηνές (Zelt) χωρητικότητας 3000 ατόμων, μέσα στις οποίες είναι σχεδόν αδύνατον να παραβρεθείς αν δεν έχεις κλείσει θεση ή δεν έχεις πρόσκληση.
Κάθε
χρόνο, το επισκέπτονται γύρω στα 6 εκ επισκέπτες, που προέρχονται από όλα τα μέρη του κόσμου. Οι ντόπιοι συνηθίζουν να φορούν τις παραδοσιακές βαυαρικές ενδυμασίες.
No comments:
Post a Comment