news

cover page: climbing to the summit of mount Ηelmos (Chelmos)

news: ... explore, dream, discover.... Mark Twain


Tuesday, June 9, 2020

Τζίτζινα Πάρνωνας


Τζίτζινα
Τζιτζινιώτικο Φαράγγι 
Ράχη Ψάρη στα 1839μ

 
Το ταξίδι απο την Πάτρα προς τη Σπάρτη είναι πολυωρο (>3ω) και πανάκριβο (>35 ευρώ). Χρησιμοποιείς την ΝΕΟ για να γλυτώσεις ταλαιπωρία αλλά υποφέρει η τσέπη σου όταν κάνει το λογαριασμό! Εντούτοις, όταν μπαίνεις μέσα στο συγκρότημα του Πάρνωνα ή του Ταυγέτου τα ξεχνάς όλα!! 

έτοιμοι προς αναχώρηση
 


Τσίντζινα ή Τζίτζινα ή Πολύδροσο, ένα μικρό χωριουδάκι κρυμμένο μεσα στα έλατα στην περιοχή του Πάρνωνα, με πέτρινα σπίτια, κτισμένο σε αμφιθεατρική θέση και φωλιασμένο σε πλαγιές. Στις ιστοσελίδες αναφέρεται ότι η περιοχή αυτή προσφέρεται για χαλάρωση και ηρεμία, και ίσως ο συγγραφέας των κειμένων αυτών ουδέποτε θα το έχει επισκεφτεί, γιατί θα γνώριζε πολύ καλά πώς η τόση χαλάρωση και ηρεμία θα σε κτύπαγε στα νευρα.... δεν βρίσκεις άνθρωπο να μιλήσεις, ενώ τα περισσότερα σπίτια ειναι κλειστά και ίσως ανοίγουν μόνο το Δεκαπεντάγουστο..... Αντιθέτως, η περιοχή αυτή προσφέρεται μόνο για δραστήριους ανθρώπους, τους ορειβάτες εννοώ, καθότι το Δασαρχείο Σπάρτης έχει κάνει πολύ καλή δουλειά. Έχει σηματοδοτήσει πολλα μονοπάτια διαφόρων βαθμών δυσκολίας και ασφαλώς η περιοχή αποτελεί ένα δημοφιλές ορμητήριο για πεζοπορίες, αλλά και για φυσιολατρικές εξορμήσεις γενικότερα. Αν έχετε διάθεση για εξερευνήσεις, γύρω από τα Τσίντζινα θα ανακαλύψετε φαράγγια (π.χ. Τζιτζινιώτικο φαράγγι), γραφικά εκκλησάκια (Αγ Ιωάννης με πολύ ανηφόρα), μοναστήρια (5ωρη συνολικά πορεία) αλλά και 8ωρες πεζοπορίες (κορυφή Ψάρη στα 1839μ).

Η είσοδος του χωριού σε καλωρορίζει με πηγή
Το Πρυτανειο, resort και όχι πανεπιστήμιο!
Κερασιά χωρίς φυτοφάρμακα
Στην κεντρική πλατεία δεσπόζει μια ερμητικά κλειστή εκκλησία
Πωλείται διατηρητέο σε πολύ καλή τιμή. Ιδιοκτήτης η Εθνική Τράπεζα
 
Το Σχολαρχείο του 1891, που ο ιδιοκτήτης του το έκανε ξενώνα
και μετά το εγκατέλειψε για να φτιάξει το Πρυτανείο
Στην είσοδο του χωριού υπάρχει η κεντρική πλατεία που κατασκηνώσαμε
βραδυνές πόσεις και προπόσεις
Εκτός από δάσος, τί άλλο διακρίνετε στη φωτογραφία;;;
...ένα μικρό εκκλησάκι του Αγ. Ιωάννη, φωλιασμένο μεσα σε μια πλαγιά.
Ανηφορικό Μονοπάτι οδηγεί μέχρι εκεί.

Τζιτζινιώτικο Φαραγγι και η Μονή Αγίων Αναργύρων
Μέσα απο το χωριό ξεκινά ένα κυκλικό μονοπάτι που διασχίζει αρχικά το φαράγγι και μετά, ένας δασικός δρόμος καταλήγει στη Μονή Αγίων Αναργύρων που ειναι κλειστη 12-4. Κατά μηκος της διαδρομής υπάρχει πολύ καλή σηματοδότηση και το μονοπάτι διασχίζει πολλες φορές το ποταμακι που αν δεν έχει πολύ νερό είναι εύκολα διασχίσιμο. Η διαδρομή ειναι όμορφη και οι ήχου του νερού την κάνει, αν όχι μελωδική σίγουρα εκστασιακή. Η επιστροφή προς το χωριό γίνεται μέσα απο δάσος.

Σημεια δάσους που κάηκαν με τις πυρκαγιές του 2007
Μεγαλά πλατάνια που χωρούν ακόμη και εμένα!
 
προσεγγίζουμε το χωριό... φάνηκε το Πρυτανείο!!

Ράχη Ψάρη στα 1839μ
Βασικά, τα Τζίτζινα βρίσκονται γεωγραφικά στον  κεντρικό Πάρνωνα, βορειότερα να είναι η περίφημη κορυφή της μεγάλης Τούρλας (1935μ), ο Άγιος Πέτρος και η Μονή Μαλεβής και νοτιότερα το "νησιώτικο" Κυπαρίσσι ή ακόμη νοτιώτερα η χερσόνησος του Μαλέα. Μήν ψάχνετε να οροιθετήσετε τον Πάρνωνα γιατι ακόμη και οι γεωγράφοι-χαρτογράφοι διαφωνούν. Πρόκειται για ένα ορεινό σύμπλεγμα με πολυσχεδές ανάγλυφο που κατακερματίζεται απο βαθιές χαράδρες, φαράγγια και ρεματιές. Είναι πράγματι ένα πανέμορφο βουνό (που το επισκέφτηκα για πρώτη ή δεύτερη φορά), γεμάτο με έλατα, πεύκα, δρύες και κάποιες περιοχές του έχουν ενταχθεί στο Natura 2000. Δυστυχώς όμως, το καλοκαίρι του 2007 (έτος των μεγάλων πυρκαγιών) μια μεγάλη πυρκαγιά έκαψε 40000 περίπου στρέμματα στην περιοχή (κυρίως προς τη νότια περιοχή του)  που δύσκολα έχει αναγεννηθεί τόσα χρόνια μετά. Η ονομασία Πάρνων είναι αρχαία, ενώ σε κείμενα αναφέρεται ως Μαλεβός (εξ ου και η Μονή Μαλεβής).


Η διαδρομή προς την κορυφή Ράχη Ψάρη
 
Επιβλητικός Ταύγετος με τις πέντε κορυφές του (Πενταδάκτυλος)
Πυραμίδα Ταυγέτου, τις πρώτες πρωινές ώρες, απο τον Πάρνωνα.
 
Νότια πλευρά του Πάρνωνα με τα αποκαίδια του 2007
 
 
Πολύ καλή σηματοδότηση απο το Δασαρχείο Σπάρτης
 
 
καταπράσινα λειβάδια
 
 
Η κορυφή Πιλαλίστρα, λίγο πριν τη Ράχη Ψάρη
Η Ράχη Ψάρη, όπως φαίνεται απο την αντικρυνή Πιλαλίστρα
 
 
 

No comments:

Post a Comment