news

cover page: climbing to the summit of mount Ηelmos (Chelmos)

news: ... explore, dream, discover.... Mark Twain


Sunday, June 2, 2019

Αρτεμίσιο και οι φρυκτωρίες του Αγαμέμνωνα

H Άρτεμις, που στα λατινικά ονομάζεται Diana, είναι μια από τις παλαιότερες και πιο ενδιαφέρουσες μορφές της ελληνικής μυθολογίας. Θεωρείται βασίλισσα των βουνών και των δασών και θεά του κυνηγιού. Συνεπώς, έπρεπε να είχε και το δικό της βουνό. Έτσι, προέκυψε το Αρτεμίσιο Όρος.

Ανάβαση απο την πλευρά Χτένια

Εντυπωσιακό, επιβλητικό, πανέμορφο μα πάνω απ’ όλα θεϊκό. Πώς θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά. Ένα βουνό δεμένο άρρηκτα με τους μύθους της θεάς Αρτέμιδος, στη δικαιοδοσία της οποίας ανήκουν η ομορφιά και η σκληρότητα της φύσης. Και το ανάγλυφο του Αρτεμισίου αντιπροσωπεύει όλα τα χαρακτηριστικά της θεάς. Έχει τα Χτένια (σκληρότητα) αλλά και το δάσος με τα έλατα (ομορφιά).

Πανοραμική ανάβαση στα Χτένια
 
Το Αρτεμίσιο βρίσκεται στα δυτικά άκρα του νομού Αργολίδας και αποτελεί τα σύνορα με τον κυρίως ορεινό νομό της Αρκαδίας. Υπάρχουν ιστορικές αναφορές (Παυσανία και Αισχύλου) για την ιερότητα του βουνού, ενώ ενδεχομένως να είχε χρησιμοποιηθεί και ως πύργος παρατήρησης (φρυκτωρίες), την εποχή του Τρωικού πολέμου. Η περιοχή της Αργολίδας και συνεπώς το Αρτεμίσιο, που με το κωνικό ανάγλυφό του, προσδίδει πύργο παρατήρησης σε ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή, να έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αρχαιότητα.

Θέα 360 μοιρών
 
Στην τραγωδία του Αισχύλου "Ορέστια" αναφέρονται τα εξής: "..... στη σκεπή του ανακτόρου του Αγαμέμνονα στο Άργος άγρυπνοι Σκοποί αναμένουν ματαίως την είδηση από την Τροία.... επιτέλους, το αναμενόμενο από καιρό σήμα πυρσού στο αντικρινό όρος άναψε...... η είδηση μεταβιβάζεται στην βασίλισσα (Κλυταιμνήστρα) που συγκαλεί επειγόντως τη Γερουσία.... Όταν η βασίλισσα ανακοινώνει ότι έπεσε η Τροία.... ερωτάται πώς το μήνυμα έφτασε τόσο γρήγορα, και αυτή απαντά: “Ήφαιστος, Ίδης λαμπρόν εκπέμπων σέλας”.


Σύμφωνα με την περιγραφή του Αισχύλου χρησιμοποιήθηκαν οκτώ ενδιάμεσοι σταθμοί πυρσών για την μετάδοση των οπτικών σημάτων από την Τροία μέχρι το Αργος, ήτοι το Ορος Ιδη (Τροία) 1774m, η Νήσος Λήμνος 430m και τα όρη Αθως (Αγιο Ορος) 2033m, Χαντήλη Ευβοίας 1209m, Κτύπας Βοιωτίας 1020m, Κιθαιρών 1410m, τα Γεράνεια Ορη 1370m και το Αραχναίο όρος (σήμερα Άρνα) 1199m ενδεχομένως και το Αρτεμίσιο που είναι ψηλότερα 1771μ. 

 
Απορίας άξιον είναι το γεγονός ότι ο Τρωικός Πόλεμος κράτησε περίπου 10 χρόνια και πως ήταν δυνατόν οι ενδιάμεσοι σταθμοί να κρατούνταν σε ετοιμότητα για τη μετάδοση του μηνύματος!! Ο Αισχύλος περιγράφει την τραγωδία ενός Σκοπού ως εξής: "..... παρακαλώ τους Θεούς να τελειώσουν το μαρτύριό μου.... Ένα χρόνο αγωνίζομαι με τον ύπνο να κρατηθώ ξύπνιος για να αναγγείλω επιτέλους το μήνυμα.... Αντί της ηρεμίας κατέχομαι από το φόβο μη τυχόν κλείσουν οι οφθαλμοί μου και αποκοιμηθώ.....". 


Η περιγραφή του Αισχύλου έχει από την πλευρά της ιστορικής αναδρομής των τηλεπικοινωνιών ενδιαφέρουσα αξία επειδή δείχνει την τεχνολογία που εχρησιμοποιείτο στην αρχαία Ελλάδα μισό αιώνα πριν από τη γέννηση του Χριστού. Στα πλαίσια εφαρμογών της τεχνολογίας των οπτικών σημάτων οι αρχαίοι Έλληνες είχαν επινοήσει σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, που βασιζόταν σε αναμμένους πυρσούς που αποκαλούνταν πυρσουρίδες, όρο που συναντάμε σε λεξικό των βυζαντινών χρόνων (1000 μ.Χ) με την παρακάτω επεξήγηση: Πυρσουρίδας; ότι Περσεύς ο Μακεδών κατά πάσαν Μακεδονίαν κατασκευασάμενος πυρσουρίδας δια τούτων οξέως εμάνθανε τα πανταχή γινόμενα .

Η ορειβασία προς την κορυφή Μαλεβός του Αρτεμισίου ξεκινά τυπικά (αλλά όχι ουσιαστικά) απο την πηγή, εκεί που είναι και το εκκλησάκι της Αρτεμίσιας Παναγίας. Πηγή με τρχούμενο και όχι απαραίτητα κρυστάλινο νερό. Ο δρόμος συνεχίζει ακομη, μπορείτε να τον ακολουθήσετε και εκεί που τελειώνει αφήνετε τα οχήματα και βάζετε τις μπότες σας.




Το μονοπάτι ειναι σηματοδοτημένο αλλά μπορεί να το χάσετε. Μην ανησυχείτε. Όλοι οι δρόμοι οδηγούν παράλληλα προς αυτό αρκεί να έχετε καλό προσανατολισμό.


Και να το χάσετε, οι κατσίκες της διπλανής στάνης θα σας οδηγήσουν.

Κυκλική διαδρομή: ανάβαση απο τα Χτένια και επιστροφή από τη μακρύτερη κλασική διαδρομή

Στο χωριο Καρυά υπάρχει ταμπέλα με το μονοπάτι 34
 
Ανεβαίνοντας προς το πρώτο ύψωμα, θα πρέπει να αποφασίσετε ποιό μονοπάτι θα πάρετε. Το κλασικό ή το αναρρηχητικό, που το δεύτερο δεν ειναι για αρχάριους. Έχει όμως εκπληκτική δυναμικότητα. Εδώ, ανεβαίνετε περισσότερο με τα χέρια παρά με τα μπατόν.



Η ανάβαση διαρκεί 2-2,5 ώρες και είναι πανέμορφη, όποια διαδρομη και αν διαλέξετε. Το βραχώδες κομματι αναδύει ενέργεια, που σου την προσδίδει και λες, λίγο ακόμη ας μην τελειώσει αυττή η ανάβαση.



Η κορυφή βρίσκεται στα 1771μ και εχει πανοραμική θέα. Απο τον αργολικό κάμπο, τον Πάρνωνα και τον ταύγεο μέχρι το Χελμό.

 
Είναι ώρα να κάνουμε λίγο μετεωρολογία. Στο βάθος διακρίνουμε ένα βαρομετρικό ισοβαρές, που σημαίνει ότι η ατμοσφαιρική πίεση ειναι σταθερή σε ολόκληρη την περιοχή. Συνήθως αυτό προμηνύει καλό καιρό, άλλωστε το διακρίνουμε και απο τους Θυσάνους που δημιουργούνται. Ως Θύσανοι (cirrus) είναι μια κατηγορία νεφών με οριζόντια λευκά φτερά ή σαν δέσμη από λεπτά και λευκά νήματα ή αλογοουρές. Με την εμφάνισή τους έχουμε συνήθως καλό καιρό. Όπως τον σημερινό.



 
Στην επιστροφή μένουμε στο χωριό Καρυά, που έγινε γνωστό απο τα εξωτερικά γυρίσματα της τηλεοπτικής σειράς "Το καφέ της Χαράς". Στην κεντρική πλατεία βρίσκεται και ο Ναός του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου, ενω στην άκρη του χωριού, υπάρχουν τα ερείπια παλιών νερόμυλων και μια ξακουστή πηγή, το  «Μπρακατσάκι». Σύμφωνα με φίλο της παρέας, η Καρυά διαθέτει αρκετές ταβέρνες με πολύ καλό φαγητό, αλλά όταν ζήτησα τραχανά.. χλώμιασαν.

No comments:

Post a Comment