menu

Monday, May 24, 2021

Κεντρικό Ζαγόρι (χωριά & γεφύρια)


Το μονοπάτι προς το Μπαλκόνι Μπελόη
Χωριά και Γεφύρια

Βίτσα
Είναι ένας ορεινός οικισμός που διακρίνεται για τα λιθόκτιστα σπίτια και τις εκκλησίες. Αντιπροσωπευτικό δείγμα ζαγορίτικης τέχνης. Από εδώ ξεκινά το μονοπάτι για τα περίφημα γεφύρια του Μίσιου και του Κόκκορη.
 
Η πετρόχτιστη Βίτσα
 
 
 
 
 
Το Γεφύρι του Μίσιου

Γεφύρι του Κόκκορη και το τρίτοξο Καλογερικό 
Το Γεφύρι του Νούτσου ή Κόκκορη ίσως είναι το πλέον καλοδιατηρημένο στο μικρό Βικάκι και στο δρόμο που οδηγεί προς Βιτσα, Καπέσοβο και τα άλλα χωριά του Κεντρικού Ζαγορίου. Εδώ, μία στάση είναι must... για φωτογραφίες και περπάτημα πάνω στο γεφύρι που  κατασκευάστηκε το 1768 και επισκευάστηκε το 1920. Ακομη και στις αρχές του 20ου αιώνα, υπήρχε ανύπαρκτο οδικό δίκτυο και η επικοινωνία των χωριών (κυρίως για εμπορικούς λόγους) γινόταν μόνο με γεφύρια. Η περιοχή διαρρέεται από ορμητικούς χειμάρρους καθιστώντας αδύνατη τη διάβασή τους. Βέβαια, στο διαδίκτυο υπάρχουν απείρου κάλλους διηγήσεις και προστριβές για το ποιός το έκτισε, ακόμη και μια σπηλιά στα αριστερά του γεφυριού φημίζεται ως σπηλιά του λήσταρχου Νταβέλη..... Διαλέξτε ό,τι  χωνεύεται καλύτερα...
 
Το Γεφύρι του Κόκκορη
 
 
 
Νοε 2019. Το γεφύρι με φθινοπωρινή διάθεση
Μάιος 2021. Το γεφύρι με καλοκαιρινή διάθεση
 
Ίσως το πιό εντυπωσιακό γεφύρι των Ζαγορίων να είναι το τρίτοξο Καλογερικό (λόγω του σχήματός του) που βρίσκεται κοντά στο χωριό Κήποι (αξίζει να λοξοδρομήσετε για να το δείτε) και σε υψόμετρο περίπου 750μ. Εδώ, υπήρχε το 19ο αιώνα ο νερόμυλος του Λαζαρίδη που ίσως να είναι ο χορηγός του. Εντούτοις, η χορηγία μάλλον προέρχεται απο τη Μονή Προφήτη Ηλία Βίτσας και το ηγούμενό της Σεραφείμ που δαπάνησε 20.000 γρόσια, τα οποία ήσαν και το νόμισμα την εποχή της οθωμανικής κυριαρχίας. Τα μοναστήρια εκείνη την εποχή, όπως και σήμερα έχουν άπειρα γρόσια και ευρώ.
 
Από ψηλά, το γεφύρι φαίνεται ως "κάμπια εν κινήσει" χαρακτηρισμός που δόθηκε πριν 200 περίπου χρόνια και δικαιολογεί απόλυτα το σχήμα του. Το γεφύρι αυτό παραλίγο να είχε την τύχη του άλλου γεφυριού (Πλάκας Αράχθου) όταν το 1977 κινδύνεψε σοβαρά όταν εργολάβοι θεώρησαν καλό να περάσει ο δρόμος πάνω απο το γεφύρι και έστησαν ένα σπαστήρα για χαλίκι ακριβώς δίπλα από το γεφύρι. Μετά απο πολλές διαμαρτυρίες όμως των κατοίκων ο σπαστήρας απομακρύνθηκε και ο δρόμος άλλαξε πορεία. Αυτός ο δρόμος σήμερα διέρχεται δίπλα στο γεφύρι του Κόκκορη.
 
Το γεφύρι Λαζαρίδη-Κοντοδήμου (1764) στην είσοδο των Κήπων

Οι Κήποι, παραδοσιακό χωριό των Ζαγορίων

Πρωινή ομίχλη στα Ζαγοροχώρια
Η φθινοπωρινή φύση πάνω απο τα Ζαγόρια
 
Μονοδένδρι: είσοδος στο μονοπάτι με πλήθος ορειβατών
Μονοδένδρι: τυπική ζαγορίτικη κατασκευή
Από Ελαφότοπο προς το Δυτικό Ζαγόρι
 
Το χωριό Βίκος με την εκκλησία του
 
Προετοιμασία για το κοντοσούβλι...
  

Αρίστη
Η Αρίστη είναι χτισμένη σε υψόμετρο 650 μέτρων και αποτελεί βασικά τη δυτική είσοδο στα Ζαγόρια, την Αστράκα, το Πάπιγγο, το Φαραγγι του Βίκου και την Τύμφη. Συναντάμε το ποτάμι και τη γέφυρα του Βοϊδομάτη, ενω λίγο πιό κάτω το μονοπάτι που οδηγεί στη Γέφυρα της Κλυδωνιάς.
 
Παράθυρο με θέα τους πύργους
 
 
 
 
Η παραδοσιακή Αρίστη
 

No comments:

Post a Comment