news

cover page: climbing to the summit of mount Ηelmos (Chelmos)

news: ... explore, dream, discover.... Mark Twain


Thursday, December 28, 2023

how do I organize a smart trip (🇬🇷)

1. cabin baggage vs checked baggage?
2. Πως γεμίζω έξυπνα μια χειραποσκευή και τί να έχω μαζί μου
3. Επιλογή θέσης στο αεροπλάνο και κατάσταση πτήσης
4. Αποζημείωση λόγω πολύωρης καθυστέρησης
5. Επιλογή αεροπορικής εταιρείας
6. Πότε αγοράζω το εισιτήριο, νωρίς ή αργά;

Αφορμή για τη συγγραφή ενός οδηγού για "έξυπνο ταξίδι"  ήταν δυο περιστατικά που συνέβησαν αυτές τις ημέρες: η πρωτοφανής χιονοθύελλα στο Μόναχο όπου καθήλωσε όλες τις εναέριες συγκοινωνίες για μέρες και χιλιάδες επιβάτες έζησαν την ταλαιπωρία, άλλοι με ένα κοντομάνικο στις -10C και άλλοι να μην έχουν τα προσωπικά τους είδη. To δεύτερο περιστατικό συνάντησα σε διεθνές αεροδρόμιο της ΝΑ Ασίας, που επιβάτιδα έκανε check-in κουβαλώντας 4 (τέσσερις) βαλίτσες.
 
ckeck-in με 4 βαλίτσες

Το κείμενο αυτό αφορά βασικά εκείνους που ταξιδεύουν συχνά, αλλά και τους υπόλοιπους. Η πιθανότητα κάτι να πάει στραβά σε ένα ταξίδι έχει αυξηθεί στα μετέπειτα χρόνια του COVID, όπου ο κόσμος ταξιδεύει σαν τρελλός και κατά τη γνώμη μου, καλά κάνει. Εκατομμύρια βαλίτσες διακινούνται και κάποιες απο αυτές θα μείνουν πίσω... αυτό είναι πλέον πολύ πιθανό. Μου έχει ήδη συμβεί σε ταξίδιμου στην Τενερίφη, όπου η βαλίτσα ήρθε μετά από μια μέρα χάρη της προσπάθειας του τοπικού οδηγού, διαφορετικά.... Ας φτιάξουμε λοιπόν μαζί τη βαλίτσα των ονείρων σας! 

1. cabin baggage vs checked baggage?
Τελευταία, έχω υιοθετήσει την παροιμία ..κάλλιο πέντε και στο χέρι, παρά δέκα και καρτέρι.... εννοώ ότι αποφεύγω πλέον να έχω μεγάλη βαλίτσα (checked baggage) παραμόνο χειραποσκευή (cabin baggage) που μαζί με ένα τσαντάκι (personal item) είναι αρκετά για ένα ταξίδι λίγων ημερών, όπως είναι τα ταξίδια των περισσοτέρων.

Βέβαια, αν ταξιδεύετε για ειδικό σκοπό, κουβαλώντας π.χ. ορειβατικό εξοπλισμό, τότε δεν θα αποφύγετε τη μεγάλη βαλίτσα. Πολλοί ορειβάτες προτιμούν τις τροχήλατες ορειβατικές βαλίτσες (π.χ. The North Face, Rolling Thunder των 90lt) και όχι τις κλασσικές τουριστικές γιατί απλά δεν χωρούν όλο τον εξοπλισμό, δηλαδή σακκίδιο, κραμπόν, πιολέ, μπατόν, κράνη κ.λπ.
  • με μια μόνο χειραποσκευή είστε ευέλεικτοι και έχετε μαζί σας όλα τα προσωπικά σας είδη που πραγματικά θα χρησιμοποιήσετε. Συνήθως, το εισιτήριο πιθανόν να είναι φθηνότερο, π.χ. η Aegean έχει τρεις ναύλους (Light, Flex, Comfort) όπου στην κατηγορία Comfort δικαιούστε μεν βαλίτσα, αλλά ο ναύλος είναι κατά πολύ ακριβώτερος. Βέβαια, αν έχετε κάρτα χρυσού μέλους της εταιρείας δικαιούστε δωρεάν μια βαλίτσα μέχρι 23 κιλά,
  • η μεγάλη βαλίτσα μπορεί να μην αφιχθεί έγκαιρα στον τόπο προορισμού για τεχνικούς λόγους. Αυτοί είναι κυρίως δύο: (1) να έχετε ανταπόκριση σε ένα μεγάλο αεροδρόμιο (Λονδίνου ή Φρανκφούρτης) και η μεταφόρτωσή της να είναι χρονικά αδύνατη. Σε αυτή την περίπτωση επιλέξτε πτήσεις, όπου ο χρόνος παραμονής σας, στο ενδιάμεσο αεροδρόμιο, να μην είναι των 40 λεπτών, αλλά τουλάχιστον 90 λεπτών για να μην πω 2 ωρών, (2) να έχει καθυστέρηση η πρώτη πτήση, οπότε εσείς μεν θα προλάβετε τη δεύτερη τρέχοντας, όχι όμως και η βαλίτσα σας. 

  • Τί επιτρέπεται και τί απαγορεύεται
    • ✋ στην χειραποσκευή ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να έχετε μαζί σας αιχμηρά αντικείμενα (ακόμη και τα ορειβατικά  μπατόν ίσως να μην σας τα αφήσουν στον έλεγχο), υγρά άνω των 100ml, μπουκάλι με νερό και ένα σωρό άλλα μικροαντικείμενα (αναπτήρες με αέριο, εκρηκτικά, σουγιάδες....) που μπορείτε να διαβάσετε πριν εκδώσετε το εισιτήριο ηλεκτρονικά,
    • 👉 στη χειραποσκευή επιτρέπεται να έχετε φάρμακα, είδη υγιεινής, μωρομάντηλα, ωτοασπίδες, κλειδιά σπιτιού και αυτοκινήτου, που για ευνοήτους λόγους τα έχετε πάντα μαζί σας. Ελπίζω νάχετε πάρει το διαβατήριο, τα γυαλιά ηλίου, την κρέμα ξυρίσματος, νάχετε εκδώσει τη βίζα (αν χρειάζεται) και νάχετε διπλοκλειδώσει την εξώπορτα 😂! Πάρτε και 1-2 depon, περισσότερο για μυικούς πόνους και όχι για πονοκέφαλο, εκτός αν φοβάστε κάποια ενόχληση σε πρόσφατο σφράγισμα δοντιού.
    • ✋✋ στις βαλίτσες ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να έχετε power bank και laptop (γιατί μπορεί να προκαλέσουν έκρηξη ή πυρκαγιά), τις περνούν απο ακτίνες και αν τα βρουν δεν αφήνουν τη βαλίτσα να φύγει. Πρέπει εσεις να την ανοίξετε που ήδη βρίσκεστε αλλού... μύλος δηλαδή. Επομένως, powerbank (με ισχύ μικρότερη των 30000mAh), υπολογιστές, κινητό πάντα μαζί σας στην χειραποσκευή.
    2. Πως γεμίζω έξυπνα μια χειραποσκευή και τί να έχω μαζί μου
    Αραδιάστε όλα τα ρούχα σας στο κρεββάτι, παντελόνια, μπλουζάκια, εσώρουχα κ.λπ. και διαλέξτε τα μισά... ναι! καλά διαβάζετε, με μια μικρή εξαίρεση στα εσώρουχα, αν και αυτά μπορείτε να μειώσετε χρησιμοποιώντας εσώρουχα merino που δεν μυρίζουν και είναι πολύ ελαφριά.  Διαλέξτε εκείνα τα ρούχα που δεν τσαλακώνουν, ταξίδι θα πάτε, όχι σε δεξίωση(!) και αν ο χώρος δεν αρκεί χρησιμοποιήστε τα compressed bags που συμπιέζουν τα ρούχα στο μισό. Κάντε κάποιους χρωματικούς συνδυασμούς και αφήστε στην άκρη τα κομμάτια που δεν συνδυάζονται μεταξύ τους. Τα μωρομάντηλα δίνουν λύσεις γιαυτό νάχετε αρκετά μαζί σας.
     
    αναγγελία αναχώρησης
    Angkor Inter'l airport

    👉 Αξιοποίησε σωστά τους χώρους της χειραποσκευής, γεμίζοντας τα κενά με παπούτσια, κάλτσες και αξεσουάρ (π.χ. φορτιστή για το κινητό ή power bank και καλώδιο φόρτισης). Η χειραποσκευή σας χωρά πολύ περισσότερα από ό,τι φαντάζεστε. Τα ρούχα που τσαλακώνουν διπλώστε τα κυλινδρικά και τοποθετήστε τα στο ανοιγόμενο μέρος (με το διχτάκι και το φερμουάρ), ενώ τα βαριά αντικείμενα τοποθετήστε τα στον πάτο της χειραποσκευής. Πάρτε μαζί σας 2-3 πλαστικές σακούλες zip (εκείνες για τα τρόφιμα) για να τοποθετήσετε αργότερα τα άπλυτα.
     
     
    👉 Σαμπουάν και αφρόλουτρο μόνο σε μικρές συσκευασίες και αν μεταφέρετε καλλυντικά τοποθέτηστε τα σε συσκευασίες zip, πιθανώς να σας ζητήσουν να τα ελέγξουν. Προστατεύστε τα εύθραυστα αντικείμενα με ένα ρούχο και τοποθέτηστε τα ανάμεσα σε άλλα ρούχα στη μέση της βαλίτσας. Αν ο χώρος δεν επαρκεί, χρησιμοποιήστε το personal item, το μικρό τσαντάκι μέσης ή μια γυναικεία τσάντα. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, κρατείστε όλα τα υγρά μέσα σε πλαστικές σακούλες, ώστε και να χυθούν να μην σας βρέξουν τα ρούχα.
     
    επιστροφή: πετάμε στα Ιμαλάια, ο πιλότος διάλεξε σύντομη πορεία

    👉 Φροντίστε για την άνεση του ταξιδιού σας.  Να έχετε παντα μαζί σας ένα φλισάκι επειδή χρησιμοποιείται κρύος αέρας στο αεροπλάνο, κατά τη διάρκεια της πτήσης και για την αποφυγή οσμών, και ίσως το χρειαστείτε.
     
    βλέπετε που είναι το σακίδιό μου; εκεί καθόμουνα
     
    👉 Σε περίπτωση πολύωρων ταξιδιών (9-20 ώρες) φροντίστε νάχετε μαζί σας μάσκα ύπνου ή ωτοασπίδες, για να σας πάρει ο ύπνος και ας μην νευριάσετε πως ο διπλανός σας ήδη ροχαλίζει, έχει πάρει σίγουρα ζάναξ!!! Μαξιλαράκι ώμου βασικά δεν θα το χρειαστείτε, θα σας δώσουν, όπως επίσης και μια μικρή κουβέρτα.
     
    απο τη ζέστη... στο κρύο, Μόναχο στους -2C

     
    👉 Όταν ταξιδεύετε ορειβατικά μπορείτε, αντί χειραποσκευής να χρησιμοποιήσετε το ορειβατικό σας σακίδιο των 50-60 λιτρών που έχει σχεδόν (χμ!!) τις ίδιες διαστάσεις όπως και μια χειραποσκευή, αλλά διαφορετική διάταξη χώρου. Θα βγάλετε την άνω ξεχωριστή του θήκη, την οποία θα χρησιμοποιήσετε ως personal item, γεμίζοντάς την με τα πλέον απαραίτητα που θα χρειαστείτε κατά τη διάρκεια της πολύωρης πτήσης. Κάποιοι ορειβάτες-ταξιδιώτες παίρνουν μαζί τους τον υπνόσακο και τα μποτάκια, γιατί είναι τα μόνα είδη που δεν μπορείτε να αγοράσετε την τελευταία στιγμή, στον τόπο προορισμού και σε περίπτωση που η βαλίτσα σας δεν θα αφιχθεί. Τα υπόλοιπα βάζετε στη βαλίτσα (checked baggage) που έτσι και αλλιώς κουβουλάτε μαζί σας σε κάθε ορειβατικό ταξίδι, γιατί ο εξοπλισμός είναι και πολύς και βαρύς.
👉 Πριν ξεκινήσετε πληροφορηθείτε για τον ηλεκτρικό αντάπτορα που πρέπει να έχετε μαζί σας, γιατί το ηλεκτρικό σύστημα φόρτισης κινητών, μπαταριών κ.λπ. μπορεί να μην είναι το ίδιο με της χώρας σας. Υπάρχουν ιστοσελίδες που θα σας βοηθήσουν για την επιλογή του.
 
επιτέλους, βλέπω ένα βουνό... μετά από 10 σχεδόν μέρες

👉 Στον τόπο προορισμού ίσως ψωνίσετε κάτι που θα σας αρέσει.... να το αγοράσετε, ακόμη και αν η χειραποσκευή σας δεν το χωρά. Προνοήστε τότε να έχετε μαζί σας μια (άδεια) αεροστεγή τσαντούλα των 8-12 lt, την οποία θα γεμίσετε και θα την κουβαλάτε σαν personal item Μπορείτε να την αγοράσετε στα ορειβατικά καταστήματα ή να την παραγγείλετε στο διαδίκτυο.
 
3. Επιλογή θέσης στο αεροπλάνο και κατάσταση πτήσης
Και ήρθε η ώρα να πετάξετε. Κάντε ckeck-in απο το σπίτι σας (αν και στο αεροδρόμιο θα χρειαστεί να το ξανακάνετε, σε περίπτωση παράδοσης βαλίτσας) επειδή έχετε τη δυνατότητα επιλογής θέσης εκ των προτέρων.
 
Σε περίπτωση μεσαίων αποστάσεων, η επιλογή θέσης δεν είναι τόσο σημαντική, 2 ή 3 ώρες πτήσης περνούν εύκολα. Τι γίνεται όμως σε υπερπόντιες πτήσης διάρκειας 10 ή 15 ωρών; Τότε η επιλογή θέσης εκ των προτέρων είναι σημαντική. Ίσως ο ναύλος του εισιτηρίου σάς επιτρέπει την δωρεάν επιλογή θέσης κατά την έκδοση του εισιτηρίου...αν όχι σας προτείνω να πληρώσετε ένα επιπλέον ποσό για τη θέση της αρεσκείας σας. Πιστέψτε με... αξίζει τον κόπο.!
 
αποφύγετε σειρές θέσεων με 3 ή 4 καθίσματα

Προτού προχωρήσετε στην επιλογή θέσης, ακολουθήστε τα εξής βήματα: πηγαίνετε στο seatGuru, επιλέξτε Seat Maps και δώστε τα στοιχεία πτήσης που σας ζητούνται και βλέπετε την κάτοψη του αεροπλάνου σας, όπου με διαφορετικό χρωματισμό δίνονται οι καλές και οι κακές θέσεις.
 
όταν το ταξίδι βαίνει καλώς!

Υπάρχουν τύποι αεροπλάνων όπως το Boeing 747, Boeing 777 ή Airbus A380 (αεροπλάνα μεγάλων αποστάσεων) που διαθέτουν δυο καθίσματα (και όχι 3 ή 4) ανά σειρά και ευρύ χώρο στα πλάγια του καθίσματος για τοποθέτηση προσωπικών αντικειμένων. Αυτές οι θέσεις που βρίσκονται συνήθως στο πίσω μέρος του αεροσκάφους παρέχουν πλεονέκτημα ευρυχωρίας. Το μειονέκτημά τους είναι ότι βρίσκονται στο τέλος του αεροσκάφους και ίσως να καθυστερήσετε λίγο παραπάνω κατά την αποβίβαση. Επίσης βρίσκονται κοντά στις τουαλέτες και ίσως υπάρχει κίνηση όρθιων επιβατών, κάτι που δε είναι τόσο ενοχλητικό αλλά ούτε και συχνό. Όλα έτοιμα; καλό σας ταξίδι... όλα θα πάνε καλά.
 
θέσεις άνετες και ευρύχωρες στο Airbus A380

Ένα χρήσιμο εργαλείο για να γνωρίζετε ανά πάση στιγμή την κατάσταση της πτήσης σας (αν θα ξεκινήσει στην ώρα της ή θα έχει καθυστέρηση) είναι μια εφαρμογή που μπορείτε να την εγκαταστήσετε στο κινητό σας και λέγεται FlightRadar. ή το FlightAware. Φανταστείτε ότι έχετε δώσει ραντεβού με την υπόλοιπη ομάδα σε κάποιο αεροδρόμιο του εξωτερικού που έρχεται με άλλη πτήση και θέλετε να μάθετε πότε η ομάδα θα αφιχθεί. Αν γνωρίζετε την αεροπορική τους εταιρεία και τον αριθμό πτήσης, η εφαρμογή θα σας δώσει πληροφορίες για την πραγματική ώρα αναχώρησης τη διάρκεια πτήσης και την ώρα άφιξης.
 
... και να θυμάστε ότι δεν είστε μοναδικοί που ταξιδεύετε...

4. Αποζημείωση λόγω πολύωρης καθυστέρησης
... και ας υποθέσουμε ότι η πτήση έχει πολύωρη καθυστέρηση ή ακυρώνεται. Μην αγχωθείτε και μην απελπίζεστε. Πάρτε το σαν μια νέα εμπειρία, νάχετε πάντα θετική ενέργεια και πολύ Ζεν! Συνήθως, η αεροπορική εταιρεία σάς κλείνει διαμονή και ένα νέο εισιτήριο για τον τόπο προορισμού. Είστε πολύ τυχεροί... μόλις κερδίσατε 400-600 ευρώ. Κρατήστε όλα τα boarding cards ή βγάλτε τα φωτογραφία με το κινητό σας. Απολαύστε το νέο σας ταξίδι και στην επιστροφή απευθυνθείτε στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της χώρας εκείνης που πρωτοξεκίνησε το ταξίδι. Αν το ταξίδι ξεκινά απο την Αθήνα, τότε στην ΥΠΑ. Επικοινωνήστε πρώτα μαζί τους ή στείλτε τους εμαιλ με τον αριθμό εισιτηρίου και τις κάρτες επιβίβασης. Ως επιβάτης έχετε δικαιώματα, οπότε η ΥΠΑ οφείλει να διαμαρτυρηθεί στην αεροπορική εταιρεία ζητώντας να σας αποζημειώσει. Η εταιρεία θα έρθει σε επαφή μαζί σας και θα σας ζητήσει αντίγραφο ταυτότητας ή διαβατηρίου (ότι είστε πράγματι ο δικαιούχος) καθώς και το ΙΒΑΝ. Σε 10-20 μερες θαχετε ένα πορτοφόλι γεμάτο χρήματα. Δεν άξιζε λοιπόν ο κόπος της καθυστέρησης; όχι πέστε μου. Αν παρόλα αυτά, η διαδικασία σάς φαίνεται βουνό, υπάρχουν εταιρείες στο διαδίκτυο που θα σας εξυπηρετήσουν, κάνοντας όλη τη δουλειά για εσάς, αλλά με το αζημείωτο.. θα σας ζητήσουν γύρω στα 30% του ποσού επιστροφής. Αποφασίστε ποιό δρόμο θα ακολουθήσετε.

5. Επιλογή αεροπορικής εταιρείας
Όταν σκέπτεστε να πάτε Μιλάνο για ένα εσπρεσάκι και να γυρίσετε σε 1-2 μέρες, τότε η επιλογή μιας αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους ας είναι μέσα στα πλάνα σας. Αντιθέτως, αν σχεδιάζετε ένα πολυήμερο και ακριβό ταξίδι, τότε ξεχάστε τις φτηνές εταιρείες... γιατί αν κάτι πάει στραβά (ακύρωση, καιρός ή καθυστέρηση) θα χάσετε ολόκληρο το ταξίδι σας. Επιλέξτε μια "σοβαρή" εταιρεία ακόμη και αν πληρώσετε λίγο παραπάνω. 

Αν ταξιδεύετε με κάποιο γραφείο ταξιδίων, που συνήθως χρησιμοποιούν φτηνές αεροπορικές εταιρείες για περιορισμό του συνολικού κόστους (και περισσότερα δικά τους έσοδα, άλλωστε τα γραφεία δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα) να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και καχύποπτοι για την επιλογή τους. Κάποια γραφεία αφήνουν τον αεροπορικό ναύλο εκτός τελικής τιμής, στη δική σας επιλογή αν και προτείνουν την αεροπορική εταιρεία και τον τόπο συνάντησης. Βέβαια, αυτό συνηθίζεται από έμπειρους ταξιδιώτες και όχι πρωτάρηδες οι οποίοι τα περιμένουν όλα απο τον αρχηγό της αποστολής και η πρώτη συνάντηση γίνεται στο αεροδρόμιο. 
 
Η επιλογή της αεροπορικής εταιρείας γίνεται ως εξής: είτε γνωρίζετε την εταιρεία, οπότε επισκέπτεστε απευθείας το site της είτε μελετάτε ένα από τα ταξιδιωτικά site που σας προτείνουν πολλές πτήσεις (π.χ. skyscanner, airtickets, jetcost ή κάποιο άλλο) οπότε επιλέγετε εκείνη την πτήση ανάλογα με την ώρα αναχώρησης-άφιξης, τη διάρκεια, τα stopover κ.λπ. Μπορείτε να αγοράσετε το εισιτήριο απευθείας απο αυτούς (εγώ δεν το προτιμώ) είτε να το αγοράσετε απο την προτεινόμενη αεροπορική εταιρεία (αυτό προτιμώ). Προσοχή, αν η πτήση έχει ενδιάμεση στάση με διαφορετικές εταιρείες που δεν συνεργάζονται (δεν έχουν δηλαδή codeshare agreement), καλό είναι να την αποφύγετε, γιατί σε καθυστέρηση της πρώτης πτήσης, χάνετε τη δεύτερη χωρίς αποζημείωση.
 
Αν κανένα site δεν μπορεί να σας βρει τελικά μια αποδεκτή λύση (όπως μου συνέβει σε εμένα απο το Bergen της Νορβηγίας στη Σκωτία) τότε πηγαίνετε στο FlightConnections, όπου δινει όλα τα αεροδρόμια του κόσμου. Επιλέγετε το αεροδρόμιο αναχώρησης και βλέπετε όλους τους απευθείας προορισμούς του. Διαλέγετε τον προορισμό σας, με δεξί κλικ, και ο χάρτης σάς δίνει την αεροπορική εταιρεία και τα δρομολόγιά της. Ε.. μετά είναι όλα εύκολα. Πηγαίνετε στο site και αγοράζετε το εισιτήριο online. Συνήθως υπάρχουν 2 ή 3 ναύλοι, ανάλογα αν θέλετε μόνο χειραποσκευή (χωρίς refund σε περίπτωση ακύρωσης), με βαλίτσα (με ή χωρίς επιβάρυνση σε αλλαγή ημερομηνίας) και μια τρίτη περίπτωση (ακριβότερη) που δίνει τη δυνατότητα ακύρωσης ή αλλαγής. Αυτή την περίπτωση την χρησιμοποιείτε κυρίως αν δεν ξέρετε με σιγουριά την ημερομηνία επιστροφής. Διαβάστε προσεκτικά τα ψιλά γράμματα τού κάθε ναύλου. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί ....μετά την απομάκρυνση από το ταμείο.......😰😰.    

6. Πότε αγοράζω το εισιτήριο, νωρίς ή αργά;
Αυτή είναι μία δύσκολη ερώτηση, γιατί οι αεροπορικές εταιρείες είναι κάτι σαν τα Χρηματηστήρια, ανεβοκατεβάζουν τις τιμές διαρκώς, κυρίως για λόγους ανταγωνιστικούς ή όταν θέλουν να σας ψαρέψουν. Ναι.. να σας ψαρέψουν και θα σας εξηγήσω πώς!
 
  • ..αγοράστε το εισιτήριο 3 μήνες πριν ή τουλάχιστον τρεις εβδομάδες πριν την αναχώρηση..... προτείνουν οι ειδικοί στο Διαδίκτυο. Πριν απο τους 3 μήνες, το εισιτήριο ίσως να είναι πιό ακριβό (το έχω διαπιστώσει) γιατί οι εταιρείες έχουν την ευχέρεια νέων επιβατών και ξέρουν καλά ότι οι περισσότεροι είμαστε αναποφάσιστοι. Οι μέσες τιμές των εισιτηρίων τείνουν να αυξάνονται όσο πλησιάζει η ημερομηνία αναχώρησης (επομένως η αναμονή για κράτηση την τελευταία στιγμή μπορεί να είναι ένα ακριβό στοίχημα) αλλά ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΣΙΓΟΥΡΟ. Αν η πτήση  δεν γεμίσει, η τιμή του εισιτηρίου πέφτει (μου έχει συμβεί 😭😭). Βέβαια σε περίοδο εορτών, τριημέρων και καλοκαιρινών διακοπών μην περιμένετε να βρείτε φτηνές πτήσεις!
  • Οι ειδικοί προτείνουν: ...book on Weekends but not on a Tuesday or a Friday. Αυτό δεν το έχω διαπιστώσει, ίσως όμως έχουν δίκιο γιατί πολλά επαγγελματικά ταξίδια κλείνονται τις εργάσιμες μέρες και οι επιβάτες συνήθως δεν ενδιαφέρονται για την τιμή του, επειδή πληρώνεται από κάποιον χορηγό, την εταιρεία τους ή το πανεπιστήμιο. Εσείς όμως το πληρώνετε απο την τσέπη σας.
  • Αν είστε ευέλικτοι στις ημερομηνίες πτήσης σας, συγκρίνετε τους ναύλους 2-3 ημερών πριν και μετά.. και μην εκπλαγείτε για τη διαφορά τιμών από μέρα σε μέρα.
  • Συγκρίνετε τις τιμές ενός Return trip με ένα άλλο multi-city, όπου η επιστροφή δεν γίνεται απο το ίδιο αεροδρόμιο, αλλά ένα κοντινό, σε απόσταση, αεροδρόμιο (π.χ. Βενετίας-Τεργέστης ή Φρανκφούρτης-Ντύσελντορφ) και ίσως ανακαλύψετε φθηνότερους ναύλους.
  • Οι απευθείας πτήσεις (χωρίς ενδιάμεση στάση) κοστίζουν λιγότερο σε ώρα, ίσως και σε χρήμα. Ελέγξτε το! Οι απευθείας πτήσεις μπορεί να κοστίζουν λιγότερο από τις πτήσεις με στάσεις, ειδικά σε περίοδο χαμηλής κίνησης (Νοέμβριος ή Μάρτιος) και δεν έχουν τα επιπλέον τέλη αεροδρομίων των ενδιάμεσων σταθμών.
  • Περιηγηθείτε συχνά στην ιστοσελίδα της εταιρείας πριν επιλέξετε την πτήση σας, αλλά εδώ βρίσκεται ΜΙΑ ΠΑΓΙΔΑ. Η αεροπορική εταιρεία γνωρίζει το ΙΡ σας (δηλαδή τη διεύθυνση του browser σας από όπου στέλνονται οι πληροφορίες). Με ένα ειδικό αλγόριθμο που διαθέτει διαπιστώνει ότι ....εσείς θέλετε να προβείτε σε μία αγορά αλλά είστε αναποφάσιστοι.... Για να σας τρομάξει, αυξάνει την τιμή του ναύλου και εσείς τρομακρατείστε, διαπιστώνοντας ότι ο ναύλος αυξήθηκε και προχωρείτε "επιπόλαια" στην αγορά του. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ! Τί κάνετε λοιπόν, κλείνετε τον υπολογιστή σας και πάτε για καφέ. Ξανά ασχολείστε μετά απο μια εβδομάδα και διαπιστώνετε ότι οι τιμές έχουν επανέλθει στο φυσιολογικό. Έχετε γίνει ξεφτέρια.... μπράβο σας! Υπάρχουν όμως και εναλλακτικοί τρόποι. Δυο είναι οι πιό βασικοί: (1) να χρησιμοποιήσετε έναν αλλον υπολογιστή που έχει άλλο ΙΡ (κάθε υπολογιστής έχει ένα μοναδιαίο ΙΡ) που δεν τον έχετε χρησιμοποιήσει στη συγκεκριμένη αναζήτηση και συνεπώς είναι "αμόλυντος" για την εταιρεία και αγοράζετε αμέσως το εισιτήριο που ήδη έχετε προσχεδιάσει. (2) Χρησιμοποιήστε ανώνυμη περιήγηση, όπου το ΙΡ σας είναι μυστικό και δεν το αναγνωρίζει η εταιρεία. Στην περίπτωση του firefox (Mozilla) αυτό γίνεται απο το Μενού (File, New Private Windows) ή πληκτρολογώντας Ctlr+Shift+P. Είναι επίσης λίαν επιθυμητό να σβήνετε όλο το ιστορικό περιήγησή σας (Μενού, History, Clear All History) ανα τακτά χρονικά διαστήματα αν και αυτό θα επηρεάσει τους κωδικούς εισόδου ιστοσελίδων σας που θα πρέπει να τους ξαναγράψετε. Εντούτοις είναι σημαντικό να μην ανιχνεύεστε εύκολα.
  • Τελευταία, διαδίδεται στο Διαδίκτυο, ως χορηγούμενη διαφήμιση, το skiplagging που αναζητάς προορισμούς με ενδιάμεσο σταθμό τον.. προορισμό σου, π.χ. Φρανκφούρτη. Δηλαδή βγάζεις εισιτήριο για Ισλανδία, μέσω Φρανκφούρτης και κατεβαίνεις στη Φρακφούρτη μη συνεχίζοντας το δεύτερο δρομολόγιο. Λένε, ότι το εισιτήριο μπορεί να είναι πολύ φτηνότερο από ότι να το βγάλεις μόνο για Φρανκφούρτη. Απαραίτητη προϋπόθεση να έχεις μόνο χειραποσκευή. Η γνώμη μου είναι, ότι πρόκειται για ένα ακόμη κόλπο κάποιων γραφείων ταξειδίων να σου κλείσουν το εισιτήριο. Πιθανώς όμως και να μπορείς να το κάνεις και μόνο σου. Εγώ δεν τόχω δοκιμάσει, θέλει άπειρο χρόνο ψαξίματος και γενικά απαγορεύεται. Η αεροπορική εταιρεία έχει την πιστωτική σου κάρτα, οπότε μπορεί να σε χρεώσει επιπλέον (με τη μορφή προστίμου), μπορεί όμως να σου πιστώσει καθυστέρηση πτήσης επειδή δεν παρουσιάστηκες στο δεύτερο δρομολόγιο, ακόμη να σε σέρνει στα δικαστήρια (αυτό ισχύει στην Αμερική).

No comments:

Post a Comment