news

cover page: climbing to the summit of mount Ηelmos (Chelmos)

news: ... explore, dream, discover.... Mark Twain


Sunday, May 26, 2019

Ακαρνανικά Όρη

Μονή Ρόμβου - Ανεμογεννήτριες - Ψηλή Κορυφή

Μπούμιστος 1577μ
Η διαδρομή για το Μπούμιστο ξεκινάει από το χωριό Κομπωτή. Στο τέλος του χωριού παίρνουμε ενα χωματόδρομο (ρωτάμε που είναι εκτός αν έχουμε GPS), που μετά από 5 χλμ καταλήγει σε στάνη. Μέχρι εδώ μπορούμε να έρθουμε με αυτοκίνητο γλυτώνοντας 1,5 ώρα ποδαρόδρομο σε δασικό δρόμο. 
 

Ακολουθούμε το ρέμα στα δεξιά χωρίς σηματοδοτημένο μονοπάτι (υπάρχουν κάποιες κορδέλες στα κλαδιά των δένδρων) και βγαίνουμε σε βραχώδη ράχη, από όπου βλέπουμε κορυφές. Ο Μπούμιστος είναι η τελευταία προς τα δεξιά. Παρακάμπτοντας την πρώτη κορυφή από δεξιά και ακολουθώντας γιδόστρατα, φτάνουμε σε διάσελο από όπου φαίνεται η τελευταία κορυφή. Με σταθερή νοτιοδυτική πορεία, ανεβαίνουμε τη βραχώδη  κορυφογραμμή καταλήγοντας στον Μπούμιστο.



Τα Ακαρνανικά όρη, που δεσπόζουν στη δυτική πλευρά της Αιτωλοακαρνανίας, λόγω της γεωγραφικής τους θέσης, έχουν δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο τοπόκλιμα επηρεάζοντας το περιβάλλον και έχουν προσφέρει μια μοναδική βιοποικιλότητα, όπως είναι το δάσος με την κεφαλλονίτικη ελάτη, το μοναδικό που βρίσκεται στη Στερεά Ελλάδα.





Ο Μπούμιστος ειναι το βουνό των Κατσαντωναίων και άλλων κλεφτών και έχει συνδέσει το όνομά του με πάμπολλους θρύλους και διηγήσεις για κλέφτες, λήσταρχους, νεράιδες και ξωτικά. Το επιβλητικό αυτό βουνό που θεωρείται το μπαλκόνι του Ιονίου έχει καταφέρνει να σε σαγηνεύσει με την ξεχωριστή "πετρώδη" ....ομορφιά του. Το χειμώνα συχνά είναι χιονισμένο, την άνοιξη κιτρινοπράσινο, το καλοκαίρι ξερό και συνάμα λαμπερό, αφού οι πέτρες του αστράφτουν στις πρωινές ηλιαχτίδες.







Τα λιγοστά δέντρα στην ανατολική του πλευρά γίνονται το καλοκαίρι το ημερήσιο σπίτι των κοπαδιών, που τα βράδια ανεβαίνουν να βοσκήσουν στις απόκρημνες πλαγιές του. Το βράδυ πού και πού αστράφτει καμιά φωτιά που έχουν ανάψει κάποιοι τσοπάνηδες, όσοι από αυτούς ανεβαίνουν ακόμα να βοσκήσουν τα κοπάδια τους. Παλαιότερα ήταν πάρα πολλοί, που το βράδυ το βουνό απ’ τις φωτιές έμοιαζε να καίγεται.

Η αυριανή ανάβαση θα είναι στη Ψηλή Κορφή
Επιστροφή απο την κορυφή Μπούμιστο


Στους πρόποδές του βρίσκονται τα χωριά Αετός, Αρχοντοχώρι, Κομπωτή και Παναγούλα, αλλά και πολλά εξωκλήσια. Αν ο Μπούμιστος από την ανατολική του πλευρά είναι γυμνός από βλάστηση, γεμάτος κοφτερά βράχια, πέτρες, και γκρεμούς, στα ανατολικά του είναι δασικά καλυμμένος με την περίφημη κεφαλλονίτικη ελάτη. Η έκταση του δάσους αυτού υπολογίζεται σε 2000 στρέμματα περίπου και είναι εξίσου μοναδικό όσο και το αντίστοιχο του Αίνου της Κεφαλλονιάς. Ίσως το δάσος της μαύρης ελάτης έγινε από σπόρους που έφερναν κάθε χρόνο από τα Άγραφα οι Κατσαντωναίοι με τα τσαρούχια τους.

Κορυφή του Μπούμιστου με νωπά τα ίχνη μιας εγκαταλειμμένης τεχνολογίας
 
Ο επιβλητικός Μπούμιστος, με εκπληκτική θέα προς το Ιόνιο και την Λευκάδα είναι το δεύτερο ψηλότερο των Ακαρνανικών, με διαφορά μόλις λίγων μέτρων από την Υψηλή Κορυφή (1589 μ). 


Το χωριό Μύτικας απέναντι απο τον Κάλαμο
Κάλαμος και Καστός, τα δυο νησιά του Ιονίου
Θέα μέχρι τη μακρινή Ιθάκη
Το στενόμακρο νησί είναι το Μεγανήσι Λευκάδας
Αριστερά: Καστός, Δεξια: Κάλαμος
Επιβλητικός ο Κάλαμος
Φθάνοντας στην κορυφή του Μπούμιστου, αγναντεύεις το Ιόνιο Πέλαγος, το παραλιακό χωριό Μύτικα, τον Κάλαμο, το Μεγανήσι, τη Λευκάδα, την Κεφαλλονιά, την Ιθάκη και τις Εχινάδες.




Επιστρέφοντας απο το Μπουμιστο, σχεδιάζαμε να επισκεφτούμε το χωριό Τρύφος, εκεί όπου υπάρχουν οι ιαματικές πηγές του Αγίου Βαρβάρου. Οι φυσικές πισίνες στον ποταμό Νήσσα, είναι ένας κρυμμένος παράδεισος με καταρράκτες, μονοπάτια και κρυστάλλινα νερά και δυνατότητα κολύμβησης για όσους αναζητούν την ηρεμία και τη γαλήνη της φύσης. Δυστυχώς απογοητεύτηκαμε. Πριν ένα χρόνο έχουν γίνει εδώ κατολισθήσεις και δεν υπάρχει πρόσβαση στους καταρράκτες. Και φυσικά, κανείς δεν ενδιαφέρεται να αποκαταστήσει το δρόμο.... Έτσι η μέρα τελείωσε με την περίφημη σαρδέλλα του Αμβρακικού κόλπου σε μια ταβέρνα της Αμφιλοχίας.

Μονή Ρόμβου - Ανεμογεννήτριες - Ψηλή Κορφή, 1589μ
Αφήνοντας πίσω το Μοναστηράκι Βόνιτσας και ανηφορίζοντας προς το χωριό Βάτος, βρίσκουμε πινακίδα προς την Ιερά  Μονή Ρόμβου, μοναστήρι που είναι αφιερωμένο στο Γενέσιο της Θεοτόκου.

Γεωγραφικά, το μοναστήρι βρίσκεται στη δυτική πλευρά των Ακαρνανικών βουνών, σε εξαιρετικά δυσπρόσιτη περιοχή μέσα στα βράχια, θαρρείς και εποπτεύει το άγριο Ξηρομερίτικο τοπίο και το οροπέδιο Λιβάδι. Έτσι γράφουν οι παλιές περιγραφές. Αυτό φυσικά έχει σήμερα αλλάξει καθότι λίγα μετρα απο τη Μονή περνά ένας χωματένιος δρόμος πλάτους τουλάχιστον δέκα μέτρων που οδηγεί στην κορυφή και στις αναρίθμητες ανεμογεννήτριες.






Το όνομα Ρόμβη ή Ρόμβου οφείλεται στο ότι η ευρεθείσα εικόνα της Παναγίας ήλθε από τη Ρώμη κατά την εποχή της εικονομαχίας, ενώ υπάρχει και άλλη εκδοχή σύμφωνα με την οποία το έκτισαν οι κάτοικοι του χωριού «Ρούνες» μετά την καταστροφή του χωριού τους από πειρατές.Το μοναστήρι είναι φημισμένο στη περιοχή για το πλούτο του (αν και όλα ήταν κλειστά και δεν είδαμε τίποτε) και για το ρόλο που διαδραμάτισε στην Ελληνική επανάσταση του 1821. Είχε πλούσια βιβλιοθήκη χειρογράφων και παλαιοτύπων, που χάθηκαν μετά το 1930. 


Πάνω απο τη Μονή αρχίζει η αθλιότητα ενός εγχειρήματος που λέγεται Αιολική ενέργεια. Βασικά, βλέπεις ένα βουνό αποκεφαλισμένο. Να έχει ανοιχτεί ένας τεράστιος δρόμος για να μπορέσουν να μεταφερθούν οι ανεμογεννήτριες και να γίνει η εγκατάστασή τους.







Εναερίτες δεν δουλεύουν μόνο στους στύλους υψηλής τάσης της ΔΕΗ αλλά και στις ανεμογεννήτριες. Ανεβαίνουν με σκάλα ή ασανσέρ μέχρι το κουβούκλιο της ανεμογεννήτριας. Από μια πορτούλα και με ραπέλ κατεβαίνουν στα πτερύγια, όπου τα καθαρίζουν, και κυρίως τα λειαίνουν, από προσκρούσεις πουλιών ή αιωρούμενων υλικών απο ισχυρούς ανέμους,



Οι ανεμογεννήτριες, π.χ. των 3 MWatt έχουν διάμετρος δρομέα 80 μέτρα και ύψος που υπερβαίναι τα 150μ. Οι ανεμογεννήτριες που εχουν τοποθετηθεί στα Ακαρνανικά όρη είναι της εταιρίας General Electric και δεν έχουν λειτουργήσει ακόμη (2019).

Το κουβούκλιο ζυγίζει περίπου 200 τόννους
Κάθε ανεμογεννήτρια διαθέτει ανεμόμετρο
Κάθε ανεμογεννήτρια διαθέτει σύστημα
προσανατολισμού των πτερυγίων
Ο πύργος είναι συνήθως σωληνωτός ή δικτυωτός
και σπανίως από οπλισμένο σκυρόδεμα

Η απόδοση μιας ανεμογεννήτριας εξαρτάται από το μέγεθός της και την ταχύτητα του ανέμου. Μπορεί να αποδώσει από μερικές εκατοντάδες μέχρι μερικά εκατομμύρια Watt.  Συνήθως, μια ανεμογεννήτρια είναι οριζόντιου άξονα και αποτελείται από τα εξής μέρη: 
  • το δρομέα (με τρία πτερύγια) από ενισχυμένο πολυεστέρα,
  • το σύστημα μετάδοσης της κίνησης, αποτελούμενο από τον κύριο άξονα, τα έδρανά του και το κιβώτιο πολλαπλασιασμού στροφών. Η ταχύτητα περιστροφής πρέπει να παραμένει σταθερή,
  • την ηλεκτρική γεννήτρια, που μετατρέπει τη μηχανική ενέργεια σε ηλεκτρική και βρίσκεται συνήθως πάνω στον κουβούκλιο της ανεμογεννήτριας. 



Ο Κάλαμος στο Ιόνιο




ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ.. ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ... Σήμερα είναι όλα ελεύθερα λόγω Ευρωεκλογών. Περνάμε και ξαναπερνάμε τη γέφυρα, διασχίζουμε τα διόδια της Ιονίας οδού και δεν πληρώνουμε ούτε cent! Το μέτρο ισχύει μέχρι τα μεσάνυκτα και έτσι προλαβαίνουμε να πάμε μέχρι τη Ναύπακτο για ένα καφέ

Σήμερα, ημέρα των ευρωεκλογών, δεν ισχύουν τα διόδια


No comments:

Post a Comment