Αλεξανδρούπολη, Επίσκεψη στο Δέλτα του Ποταμού Έβρου
Πέρασμα στη Σαμοθράκη, Θέρμα, Βάθρα Παραδείσου
Ρέμα του Φονιά, Βάθρες του Φονιά, Πηγές του Φονιά
Γριά Βάθρα
Ανάβαση στο Σάος
Χώρα, η πρωτεύουσα του Δήμου
Παναγία η Κρημνιώτισσα, Παχιά Άμμος
tips n' tricks, Ευχαριστίες
νυκτερινή Αλεξανδρούπολη |
Και αυτά συμβαίνουν στις εκβολές του ποταμού Έβρου (μήκους περίπου 530 χλμ, πηγάζει από τα όρη Ρίλα της δυτικής Βουλγαρίας και ρέει αρχικά σε βουλγαρικό έδαφος, διασχίζοντας την Ανατολική Ρωμυλία) δημιουργώντας λίμνες, λιμνοθάλασσες και νησίδες με εξαιρετικά σπάνιο μικροκλίμα και πλούσια βλάστηση (καλαμιών και χορταριών) που αποτελούν καταφύγιο πουλιών. Αυτή είναι και η σημαντικότερη συνεισφορά του Δέλτα του Έβρου στο οικοσύστημα, δηλαδή στη μετανάστευση και στο ξεχειμώνιασμα δεκάδων ειδών πτηνών, που απαριθμούν γύρω στα 300 είδη.
Εδώ, σταματούν τα πουλιά που έρχονται από τη Βόρεια Ευρώπη και τη Ρωσία, ξεκουράζονται προτού ξεκινήσουν το ταξίδι τους προς τα θερμότερα μέρη, την Αφρική. Εδώ, σταματήσαμε και εμείς για να το επισκεφτούμε, διασχίζοντας τους καλαμίσιους υδάτινους διαδρόμους και προσπαθώντας να φωτογραφίσουμε πελεκάνους και κορμοράνους... μάταια η προσπάθειά μας, δεν ήταν η εποχή της αναπαραγωγής τους...
προσεγγίζοντας το μαγικό βουνό (του Τόμας Μάν;) |
... και τις βραδινές |
βραδινή βόλτα μέχρι το Σαόκι |
μέχρι το πρωί, οι πλανόδιοι απλώνουν την πραμάτεια τους |
σε ρόλο DJ |
βραδινές περιπολίες |
Βάθρα Παραδείσου στους ήχουν μουσικής κίρνταν |
Όταν ανακάλυψα τις διπλανές στο ξενοδοχείο μας βάθρες είχαν περάσει οι μέρες. Έφευγα πρωι-πρωί που οι υπόλοιποι ακόμη κοιμόντουσαν και σε δέκα λεπτά ήμουνα στην πρώτη βάθρα. Το όνομά της "βάθρα Παραδείσου", κυριολεκτικά και ουσιαστικά. Στα ήρεμα νερά της καθρεφτιζόταν το σώμα μου και με ένα μπλουμ ξεχειλιζόμουν από δροσιά και ευδαιμονία. Μέσα σε αυτό το μοναχικό περιβάλλον, ίσως να περιφέρονται οι νύμφες που αναδύονται από τα βάθη και συντροφεύουν τους θνητούς... σε λίγο ήρθαν δυο που με τα ινδικά tabla τους άρχισαν να τραγουδούν κίρνταν, αυτή την ενεργειακή μουσική που πλημμυρίζει το χώρο με νότες αρμονίας και χαράς.
κρίμα το πατρινόπουλο |
Λίγα χιλιόμετρα από το χωριό Θέρμα (με τα πόδια πέφτει μακρυά), βλέπουμε την πινακίδα, που μας προειδοποιεί ότι από εδώ αρχίζει ο παράδεισος του Φονιά. Η πρώτη βάθρα του Φονιά είναι εύκολα προσβάσιμη και γιαυτό έχει πολυκοσμία. Όσοι θέλουν γυμνισμό ("ιδιωτική" εμπειρία επι το κομψότερον), δεν συνιστάται να μείνουν εδώ. Ας προχωρήσουν παραπάνω. Με μια ψευδο-αναρρίχηση ανεβαίνουμε στη δεύτερη βάθρα και στο πρώτο μπαλκόνι αριστερά αποθανατίζουμε το μεγάλο καταρράκτη που δεν φαίνεται από κάτω.
Προχωράμε χωρίς να υπάρχει πλέον σηματοδοτημένο μονοπάτι, μέσα απο φτέρες, βραχώδη περάσματα, αποφεύγοντας όμορφα αλλά απρόσιτα φαράγγια που σχηματίζουν μικρές φυσικές πισίνες. Φωτογραφίζω με την GoPro το βυθό τους σε εξαιρετικές χρωματικές διαβαθμίσεις του πράσινου και του σκούρου μπλε.
Πλησιάζουμε βραχώδεις τοίχους και υποψιαζόμαστε ότι κάπου εδώ είναι οι πηγές και δεν πέφτουμε έξω. Το νερό αναβλύζει απο τα βράχια και κάθε ανάβλυση δημιουργεί το δικό του ρέμα. Κάτι ήξεραν οι αρχαίοι που εκτελούσαν εδώ τις τελετουργίες τους, καθότι το νερό (ως καθαρκτήριο μέσον) και ο βράχος (ως σύμβολο της αιώνιας ζωής) είναι τα μυητικά εργαλεία της καθε μύησης.
Σε κάποια ανάπαυλα θυμήθηκα τα λόγια του Χένρι Μίλερ, αυτού του περίφημου αμερικανού συγγραφέα του Τροπικού του Αιγόκερω και Τροπικού του Καρκίνου, που έγραφε ότι "....δεν είναι μόνον ο έρωτας, ο θάνατος, η κοινωνία, τα κατορθώματα του ανθρώπου και οι ανησυχίες του για τα οποία καταναλώνονται τόνοι μελανιού. Υπάρχουν στη ζωή μας και οι βράχοι, τα βότσαλα, οι πολύτιμες και ημιπολύτιμες πέτρες που μας κατακλύζουν με αφθονία. Η ανεξάντλητη φύση παραμένει σιωπηλή, όσο δεν της ζητάμε να μας μιλήσει...", σημειώνει στον πρόλογο ενός βιβλίου του με τίτλο "Πέτρα ωραιοτάτη".
Σύμφωνα με σχόλια του Tripadvisor, συστήνεται να ακολουθήσεις το σωστό μονοπάτι για να μην φτάσεις σε αδιέξοδο και να φοράς καλό αντιολησθητικό παπουτσάκι (οχι σαγιονάρες φίλε μου).
7. βάθρα |
9. βάθρα |
ανάβαση στο Σάος |
Το απόκρημνο και δύσβατο βραχώδες τοπίο θέτει τους ορειβάτες να γίνουν αναρριχητές για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν την ανάβαση και να θαυμάσουν την απίστευτη θέα από την κορυφή, έτσι όπως έκανε και ο θεός Ποσειδώνας, που από την κορυφή του παρακολουθούσε τον Τρωικό Πόλεμο.
Στους μήνες που δεν έχουν ρο, το παγούρι αδειάζει πολύ γρήγορα λόγω της υπερβολικής ζέστης και υγρασίας και ψάχνεις για μιά στάλα νερού. Στα 1100 μέτρα, στο ρέμα Τσιβδογιάννη, ελπίζεις ότι μια πηγούλα κρυμμένη μέσα στα βράχια αναβλύζει ακόμη νερό και σταγόνα-σταγόνα σού γεμίζει το παγούρι σου.
ψάχνωντας στάλες νερού |
Το δάσος αρχίζει να αραιώνει και εκεί ακριβώς στρίβεις δεξιά ακολουθώντας τις δίχρωμες φτέρες στα 1150 μέτρα περίπου να σε οδηγούν στο μέσο τμήμα του βουνού (1200-1350μ), ενώ αρχίζουν και εμφανίζονται τα πρώτα βραχώδη περάσματα. Ανεβαίνοντας, το πεδίο γίνεται αποκλειστικά βραχώδες και από τα 1450 μέτρα και άνω μαζεύεις τα μπατόν και χρησιμοποιείς μόνο τα χέρια σου. Από εδώ αρχίζει και το άνω τμήμα του βουνού (1400-1614μ) με απότομα διάσελα και ισχυρούς ανέμους αναβάτες. Στα 1550μ φτάνεις στο διάσελο που χωρίζουν τα μονοπάτια. Υπάρχει ένα μεγάλο κόκκινο βέλος στα χαμηλά που το μονοπάτι οδηγεί προς τη Χώρα, ενώ το μονοπάτι προς την κορυφή ακολουθεί αριστερή πορεία.
Εφεξής, η πορεία είναι μέσα απο βραχώδη περάσματα, που απαιτούν προσοχή και παρατήρηση των κόκκινων σημείων για να μην βρεθείς σε αδιέξοδο. Αρχικά, ανεβαίνεις σε μια μικρή κορυφή που μοιάζει σαν εικονοστάσιο (αλλά δεν είναι) και μέσα από περάσματα φτάνεις στην κορυφή των 1611 μέτρων. Το πρόβλημα, για έναν έμπειρο ορειβάτη είναι περισσότερο οι ισχυρές ρυπές του ανέμου παρά η επικινδυνότητα του μονοπατιού.
Βέβαια, η κατά τρία μέτρα ψηλότερη κορυφή έχει ακόμη δρόμο 30-40 λεπτών, την αποφύγαμε λόγω χρόνου και προτιμήσαμε να απολαύσουμε το τοπίο, κυρίως προς τη νότια πλευρά του νησιού. Πράγματι, η θέα είναι αποκαλυπτική και μια ανάβαση είναι πράγματι Must, εδώ στη Σαμοθράκη.
μετά 6 ώρες πιάσαμε κορυφή |
Γυρίζοντας, πήγαμε κατευθείαν στις βάθρες Παραδείσου για αποθεραπεία. Το γαλακτικό υγρό που μαζεύουν οι μύες, δυσκολεύει τις κινήσεις του τετρακεφάλου και η αποθεραπεία με πάγο ή κρύο νερό είναι απαραίτητη. Ακόμη και δύο μέρες μετά, η πίεσή τους με ενοχλούσε. Σάος είναι αυτός. Go hard or Go home, γράφει μια λεζάντα στο γυμναστήριό μου για να μου θυμίζει ότι όλα τα όμορφα πράγματα της ζωής μας έχουν πόνο.... από ένα έρωτα μέχρι ένα Σάος.
Η "σωστή" Χώρα βρίσκεται πάντα ψηλά, το ίδιο συμβαίνει και στη Σαμοθράκη, που η πόλη είναι χτισμένη σε υψόμετρο 220 μέτρων. Είμαστε στο Αιγαίο, που ήταν ξακουστό για τους πειρατές του (τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του 19. αιώνα), οπότε έπρεπε οι κάτοικοι να είναι προφυλαγμένοι από τους θαλάσσιους κινδύνους, έτσι οι πόλεις τους είχαν καμουφλαρισμένα οικήματα και μάλιστα σε δυσπρόσιτες περιοχές.
ο πύργος των Gattulusi |
με θέα το θρακικό πέλαγος |
Σεργιανίζω τα πλακόστρωτα στενά σοκάκια της Χώρας, πολλά είναι παραδοσιακά χτισμένα, πετρόχτιστα, διώροφα με κεραμειδωτές σκεπές και με πολύχρωμους τοίχους. Συκιές βρίσκεις παντού, ίσως περισσότερες από τα πλατάνια, που κοσμούν την κεντρική πλατεία. Ακόμη, και ροδακινιές με χνούδι φλοιό (ποικιλία γιαρμά).
το σπίτι της Μαρίας Βερβέρη που τόχει κάνει μουσείο.... |
...μας διηγείται το έρωτά της με το γερμανόΚράουζε και τη ζωή μαζί του... |
...μας δείχνει τα βιβλία που έχει εκδώσει και αγοράζουμε ένα... |
...μας ξεναγεί στο σπίτι της δείχνοντας έθιμα και παραδόσεις του νησιού |
...λόγια με νόημα.... |
...τοπικές ενδυμασίες |
... το βιογραφικό της.... |
Εδώ υπάρχει ένα συμπαθητικό καφενείο ο Σταθμός, όπου δοκίμασα για πρώτη φορά την τοπική μπύρα Φονιάς! Όνομα και πράγμα, κοστίζει από 5-7€, τη στιγμή που μερίδα φαγητού κοστίζει πολύ λιγότερο. Πρόκειται για μια γευστική μπύρα στον τομέα της μη παστεριωμένης μπύρας και παράγεται με έντονους λυκίσκους από θρακιώτικη βύνη και τοπικό νερό, που θεωρείται εξαιρετικό για ελληνικά δεδομένα.
Μπυρές Φονιάδες υπάρχουν δυο, Pale Ale και Indian Pale Ale. Η πρώτη (Pale Ale) περιέχει την πικράδα του λυκίσκου, εμφιαλώνεται και ωριμάζει μέσα στο μπουκάλι. Όσο πιό σκούρο (κοκκινωπό) χρώμα έχει, τόσο η περιεκτικότητα σε αλκοολ μεγαλώνει. Την δοκίμασα και μου άρεσε. Η δεύτερη (αφροζύμωτη India Pale Ale) είναι ένα στυλ μπύρας που τονίζει τη γεύση του λυκίσκου και γιαυτό υπάρχει μεγάλη ποικιλία γευστικών προτιμήσεων. Αν και η ονομασία της ανάγεται στην Ινδία, είναι βρετανικής προέλευσης και προέρχεται απο την εποχή της αποικιοκρατίας, όπου οι ναυτικοί ταξίδευαν στη θάλασσα χωρίς ψυκτικούς θαλάμους και η συντήρηση των τροφίμων και των ποτών ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα. Έψαχναν για μία μπύρα που θα παρέμενε αναλλοίωτη για μεγάλες χρονικές περιόδους και την βρήκαν στην αναλογία βύνης/λυκίσκου. Αυτά διάβαζα σε ένα διαφημιστικό φυλλάδιο που βρήκα στο καφενεδάκι της κεντρικής πλατείας, την ώρα που περίμενα το λεωφορείο για την επιστροφή στα Θέρμα.
το όμορδο ξωκλήσι με τα "μετέωρα" φόντο |
Απο μακρυά, ο βράχος φαίνεται εντυπωσιακός. ενώ απο κοντά η θέα είναι όμορφη, όχι όμως μαγευτική, όπως αναφέρεται στο Διαδίκτυο, που έχει τάση να υπερβάλλει σε κάλλος και σε θαυμασμό. Το καφενεδάκι, που βρίσκεται στην είσοδο του βράχου, πριν τα σκαλοπάτια κάνει χρυσές δουλειές από τους επισκέπτες. Πίνεις το ουζάκι σου, συζητάς χαλαρά ατενίζοντας τον ορίζοντα και όταν έρχεται η συζήτηση, για το πως ανακάλυψαν οι ντόπιοι ότι η εικόνα βρέθηκε εδώ, αφού αλλού την είχαν κρύψει, ουδείς μπορεί να απαντήσει.
Η "Νίκη της Σαμοθράκης" όπως φυλασσόταν σε κάποια αποθήκη του Αρχαιολογικού Μουσείου Πρόκειται για ένα ακριβές αντίγραφο του αυθεντικού. Κατασκευάστηκε απο το ίδιο υλικό (παριανό μάρμαρο) με την τεχνική της τρισδιάστατης σάρωσης του πρωτοτύπου. |
Η "Νίκη της Σαμοθράκης" όπως εκτίθεται στον περίβολο του αρχαιολογικού μουσείου |
το μοντέλο και το πρωτότυπο! |
χώρος που βρέθηκε το άγαλμα της "Νίκης της Σαμοθράκης" |
Βρέθηκε στο Ιερό των Μεγάλων Θεών, ονομάστηκε "Νίκη της Σαμοθράκης" και παρίστανε τη θεά Νίκη με φτερά. Το άγαλμα ήταν στημένο πάνω σε μια βάση (σαν πλώρη πλοίου) και πρόκειτο μάλλον για αφιέρωμα κάποιας νίκης σε ναυμαχία του 2.πΧ αιώνα?. Όταν βλέπεις το αυθεντικό άγαλμα, στο Λούβρο, νομίζεις ότι κατεβαίνει από τον Ουρανό για να αναγγείλει τη νίκη στο στόλο. Τα ρούχα φαίνονται να κυματίζουν στον αιγαιοπελαγίτικο αέρα και τα χέρια της (που δεν βρέθηκαν ποτέ) να είναι υψωμένα από χαρά. Το άγαλμα σμιλεύτηκε σε παριανό μάρμαρο και σε μέγεθος μεγαλύτερο από το φυσικό.
Μία απο τις πολλές "Νίκες" που βρέθηκαν στις ανασκαφές |
Το Μουσείο σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Stuart M. Shaw και άνοιξε για το κοινό το 1955 |
ανάγλυφα ρόδακες και βούκρανα που μοιάζουν με χρυσάνθεμα, σύμβολο αυτοκρατορικού θρόνου |
πήλινα είδωλα που φορούν καυσία στο κεφάλι τους (3. πΧ αιώνας) |
"Après le Massacre de Samothrace" (1827), Φωτό Διαδικτύου. Πίνακας του Auguste Vinchon μετά από προτροπή του Πούκεβιλ |
φανταστική σκηνοθεσία των Καβείριων μυστηρίων |
Ritual |
βάθρα Φονιά |
Γυμνισμός... εδώ, ο Αδάμ συνάντησε την Εύα και έγιναν ζευγάρι, μεταφορικά και κυριολεκτικά. Έρχεσαι μόνος και φεύγεις με παρέα. Δεν ξέρω αν φταίει ο γυμνισμός ή η ενέργεια που αναδύει το έδαφος, πάντως είναι γεγονός ότι όλοι γίνονται Ένα και συνεχίζουν την παρέα τους στα μπαράκια ή στο Σαόκι, παραθαλάσσια παραλία και μπαράκι στα Θέρμα. Ο γυμνισμός στις "ψηλές" βάθρες δεν ενοχλεί απολύτως κανέναν. Αν τις επισκεφτείς χαράματα ή πολύ νωρίς το πρωί (όπως έκανα εγώ) η αντίληψη του εξωπραγματικού θα σε εντυπωσιάσει. Ίσως συναντήσεις κάποια κοπέλα να κάνει γιόγκα, κάποιες άλλες να σιγοτραγουδούν κίρνταν και άλλες νάχουν τα ινδικά Drums (tabla), αυτά με τον ιδιαίτερο ήχο.
πηγές Φονιά |
Ορειβασία.... ο Άθως και το Σάος είναι τα δύο εντυπωσιακά βουνά της ΒΑ Ελλάδος. Και τα δύο απαιτητικά και πολύωρα στην ανάβασή τους. Το Σάος ωστόσο, με το βραχώδες τελείωμά του (άνω των 1200 μέτρων) εντυπωσιάζει τον ορειβάτη. Αποπνέει έναν αέρα αινιγματικό και η φυσική χλωρίδα του (πλατάνια, φτέρες και βότανα) σε δροσίζει τις αποπνικτικές μέρες.
ανεβαίνοντας στο Σάος |
Ελεύθερο Camping... αν και δεν αναφέρεται πουθενά, όλα είναι τζάμπα (σήμερα τουλάχιστον). Μπορείς να στήσεις το αντίσκηνό σου, όπου γουστάρεις και κανείς δεν θα σου πει γιατί. Ακόμη και οι ντόπιοι, που θα πρέπει να διαμαρτύρονται σε θέματα υγιεινής του χώρου, αδιαφορούν. Φαντάζομαι ότι επικρατεί ένα απέραντο χωράφι ...κοπριάς, ενώ τα παρατημένα κωλόχαρτα είναι παντού εμφανή. Οι σωστοί "ελευθερο-καμπίτες" έχουν μαζί τους και ένα μικρό φτυαράκι, σκάβουν και σκεπάζουν την κοπριά τους, ενώ το κωλόχαρτο το βάζουν σε μια σακουλίτσα και το κουβαλούν μαζί τους... έτσι έμαθα στις ΗΠΑ που αυτός ο τρόπος επαφής με τη φύση είναι ενδεδειγμένος... διαφορετικά μπορείς να μείνεις σε ένα rent a room.
Μυστικισμός.... μπορεί να έχεις παντελή άγνοια των Καβείρων μυστηρίων, αλλά μην σου ξεφύγει και δεν επισκεφτείς τον αρχαιολογικό χώρο στην Παλαιόπολη και το αρχαιολογικό μουσείο της.
Τουρισμός.... η Χώρα, που λέγεται Σαμοθράκη είναι η πρωτεύουσα του Δήμου (όλο το νησί είναι ένας δήμος) και έχει ανακηρυχθεί διατηρητέος οικισμός. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά και δύσκολα ορατή απο τη θάλασσα, με σκοπό να προφυλλάσσεται από τους πειρατές του Αιγαίου, όπως παραστατικά αναφέρει ο Ιούλιος Βέρν στο ομώνυμο μυθιστόρημά του.. Σοκάκια, σκάλες, πύργοι και μικρά μουσεία αφήνουν ένα ανεπιτήδευτο αποτύπωμα στις ομορφιές της πόλης.
έχασα τις ώρες εδώ στη Σαμοθράκη |
πηγές στα Θέρμα |
Κολύμπι.... άφησε το μαγιό στο αντίσκηνο και απόλαυσε την αδάμαστη ελευθερία του γυμνισμού σε απρόσιτες παραλίες. Κρατήσου μακριά από παιδάκια και οικογένειες. Υπάρχει μια οργανωμένη παραλία (Παχιά Άμμος) με beach bar, εστιατόριο και ξαπλώστρες (5€ η ξαπλώστρα μαζί με ένα ποτό). Οι Κήποι είναι απομακρυσμένη παραλία με πέτρα και χαλίκι, που θυμίζει σεληνιακό τοπίο. Υπάρχουν και άλλες που είναι πολύ απόμακρες και προσεγγίζονται μόνο με καραβάκι.
παραλία Σαόκι για ...όλους |
Ηλιοβασίλεμα.... δύσκολο το βλέπω! Δεν είσαι στη Σαντορίνη. Εδώ, η ατμόσφαιρα έχει πολύ υγρασία και το ηλιοβασίλεμα δεν είναι εντυπωσιακό. Μην πιστεύεις τον υπερθετικό θαυμασμό που το Διαδίκτυο περιγράφει τη δύση του ήλιου απο τον Προφήτη Ηλία. Άλλωστε στην επιστροφή το βλέμμα των επιβατών του πλοίου ήταν στο νησί και όχι στο ηλιοβασίλεμα που προβαλλόταν πέρα στον ορίζοντα!
υπάρχουν αλλού, πιο όμορφα δειλινά (Βαράσοβα) |
Ιαματικά λουτρά.... υπάρχουν στα Θέρμα. Είναι κλειστά (κάποιες μέρες τα ανοίγουν) λόγω οδηγιών της ΕΕ για παρουσία παθολόγου γιατρού. Δίπλα όμως υπάρχουν δυο γούρνες με ζεστό θειούχο νερό (38C), οπότε βολέψου εκεί, Καταδύσεις και γύρος του νησιού με σκαφάκι... σκεφτόμουνα αρχικά να τα δοκιμάσω, αλλά η θάλασσα ήταν κυματώδης και το πρόγραμμά μας είχε αλλάξει. Κοφτερά βράχια, υποβρύχια σπήλαια, επιβλητικοί βράχοι και ύφαλοι περιμένουν τους λάτρεις των καταδύσεων, όπως αναφέρει στο Διαδίκτυο, αλλά και χαλάρωση στην Παχιά Άμμο.
Ενοικίαση αυτοκινήτου... δες αν συμφέρει να νοικιάσεις εδώ με 60-70€ την ημέρα. Αν όχι φέρε το δικό σου ή αν έχεις λίγες μετακινήσεις πάρε τηλέφωνο την Ευδοκία που έχει ταξί και το ταξίμετρο για Κεραμιώτισσα (ή Χώρα)-Θέρμα θα γράψει γύρω στα 18€. Φοράτε ζώνες, η αστυνομία θα σας κυνηγήσει...δεν υπάρχει περίπτωση να γλυτώσεις το πρόστιμο. Η μετακινήσεις στο νησί είναι Must. Υπάρχουν βέβαια και λεωφορειακές γραμμές, αλλά δεν βολεύουν τα δρομολόγια.
No comments:
Post a Comment