menu

Friday, December 2, 2022

Μετέωρα

Πικρή, μικρή μου ιστορία
Ένα γεωλογικό θαύμα
Αναρρίχηση
Διαμονή
Μονή Μεγάλου Μετεώρου
Βαρλαάμ
Αγίου Στεφάνου
Αγίας Τριάδας
Ρουσάνου
Αγίου Νικολάου Αναπαυσά
Υπαπαντής
Τρίκαλα: Μύλος των Ξωτικών και Μύλος Ματσόπουλου
 
 
Πικρή, μικρή μου ιστορία
Η έννοια της λέξης "αναχωρητικός" με βασανίζει πολύ. Και καλά, να αναχωρείς για ένα ταξίδι με επιστροφή, μια χαρά ακούγεται, να αναχωρήσεις επίσης για μετακόμιση σε ένα βουκολικό περιβάλλον με απέραντα λειβάδια και ησυχία, όπως π.χ. στην Ιρλανδία, πάει στα κομμάτια, αλλά να αναχωρείς για μοναχισμό, εεε αυτό με ξεπερνά. 
 

Για το κάθε τι κάποιος φταίει και εδώ ο "φταίχτης" είναι η Αίγυπτος στην οποία γεννήθηκε και εξαπλώθηκε ο αναχωρητικός μοναχισμός. Μιά η μεγάλη θρησκευτικότητα του λαού της, μιά το ανάγλυφο της χώρας με τις απέραντες ερήμους που προσέφεραν απομόνωση και ησυχία την εποχή που δεν είχε εφερευθεί ακόμη το Διαδίκτυο, αλλά και η εμμονή της εγκόσμιας αποστροφής σε συνδυασμό με μεταφυσικές αναζητήσεις, έκαναν άνδρες και γυναίκες, κάθε ηλικίας και κοινωνικής τάξης, να προστρέξουν σε ερημικές περιοχές προκειμένου να αφιερωθούν στις πνευματικές τους ανησυχίες. Άλλωστε αυτή η αναζήτηση είναι διαχρονικά και για τους περισσότερους μάλλον εγκεφαλική διεργασία παρά εσωτερισμός.
 

Μεταξύ 9-11ου αι. ο μοναχισμός πέρασε και στην Ελλάδα, πρώτα σε ορεινά δύσβατα μέρη, όπως είναι ο Άθως, ενώ αργότερα επεκτάθηκε και σε βραχώδεις και απόκρημνες περιοχές, όπως είναι τα Μετέωρα και όχι μόνο. Π.χ. όποιος έχει πάει στο Συρράκο θα πέρασε απο τη Μονή Κηπίνας, που θεωρείται μάλλον μια αετοφωλιά παρά μοναστήρι.
 
Το θαυμαστικό! μεταφορικά και κυριολεκτικά
 
Αυτό το φοβερό ανάγλυφο που προσφέρουν τα Μετέωρα ήταν μια πρόκληση για τους αναζητητές του μοναχισμού που άρχισαν να καταφεύγουν (η σωστή λέξη για την περίπτωση)  στη θέση αυτή ως ερημίτες και ελεύθεροι ασκητές και με τον καιρό να οργανώνονται σε κοινόβια δημιουργώντας τον κοινοβιακό μοναχισμό ή τις μοναχικές πολιτείες. Ετσι λοιπόν κτήστικαν οι πρώτες Μονές.
 
το πρώτο χιόνι στα βουνά της Πίνδου
 
Στα μέσα του 14ου αι. εμφανίστηκε εδώ ο Αθανάσιος, ο οποίος ίδρυσε το Μέγα Μετέωρο και οργάνωσε κοινοβιακά την μοναχική πολιτεία των Μετεώρων. Με τον καιρό, ήρθαν άλλοι και άλλοι και κτίστηκαν συνολικά 24 Μονές που παρουσίαζαν ακμή και παρακμή, ανάλογα με τη χρονική περίοδο και τη διάθεση των οθωμανών, που στην εποχή της Τουρκοκρατίας ενδιαφέρονταν περισσότερο για την είσπραξη των φόρων παρά για θρησκευτικά θέματα των "απίστων", τα οποία είχαν αφήσει στους εκπροσώπους του θεού επι της γης!
 
απο το Μουσείο στη Μονή Βαρλαάμ

Μετά ήρθαν οι μεγάλοι πόλεμοι, η κατοχή και τέλος ο Τζέιμς Μποντ που άναψε τα αίματα σε τέσσερις μοναχούς που εναντιώθηκαν στα γυρίσματα της ταινίας για τα μάτια σου μόνο και απειλούσαν να τον κάψουν ζωντανό, το Ρότζερ Μουρ μαζί και όλο του το σόι. Τί κατάρες εκτοξεύτηκαν, τί οχυρωματικά έργα κατασκευάστηκαν, τί ομοιώματα μοναστηριών σχεδιάστηκαν, τί επινοήσεις με σκοπό να ακυρωθούν τα γυρίσματα και τί διχασμός στους κατοίκους της Καλαμπάκας που έχαναν την ευκαιρία να νοικιάσουν Airb'n τα σπίτια τους στους οπερατέρ, στους σκηνοθέτες και σε όλο το κινηματογραφικό συνεργείο που για ένα μήνα τα Μετέωρα θα γινόντουσαν το επίκεντρο του καλλιτεχνικού κόσμου.
 
όταν έρχεσαι απο τα Τρίκαλα

Είναι μεγάλο πράγμα να θεωρείσαι εκπρόσωπος του θεού και να επιμένεις ότι είσαι ο κύριος όλων των μεταξύ ουρανού και γης Μετεώρων, παρότι υπήρχε δικαστική απόφαση που όριζε ότι η ιδιοκτησία και η κυριότητα κάθε Μονής φτάνει ως το σκαλοπάτι της. Αυτά συνέβαιναν το σωτήριο έτος 1980 λίγο πριν εμφανιστεί στον ορίζοντα ο πράσινος ήλιος.
 

Από το πλήθος των ασκηταριών και τις 24 Μονές που υπήρχαν κάποτε, σήμερα διατηρούνται μόνο 6 μοναστήρια: της Μεταμορφώσεως (Μεγάλο Μετέωρο), του Βαρλαάμ, του Αγίου Νικολάου Αναπαυσά, της Αγίας Τριάδος, του Αγίου Στεφάνου και του Ρουσάνου, ενώ από τις άλλες μονές και τα ασκηταριά σώζονται μόνο ερείπια που είναι ορατά επάνω στους απόκρημνους βράχους. 
 

Ένα γεωλογικό θαύμα
Τα Μετέωρα είναι εντυπωσιακά και αποτελούν όχι μόνο ένα γεωλογικό μνημείο, αλλά και πολιτιστικό συνάμα καθότι από το 1988 περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, μαζί με το Άγιο Όρος και τη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου.
 

Πριν εκατομμύρια χρόνια (30, 50, 60 ουδείς γνωρίζει ακριβώς) ξεκίνησαν μεγάλες γεωλογικές μεταβολές στην περιοχή, που ανύψωσαν ένα μεγάλο τμήμα της κεντρικής Ελλάδας βυθίζοντας παράλληλα κάποιο άλλο, που θα γινόταν λίμνη από τα νερά ενός ποταμού. Συνήθως, οι ποταμοί παρασέρνουν και αποθέτουν φερτά υλικά, δημιουργώντας με τον καιρό γεωλογικά εξογκώματα. Έτσι συνέβη και εδώ. Κάποια χρονική περίοδο (οι επιστήμονες την ονομάζουν τριτογενή περίοδο) μεγάλοι σεισμοί προκάλεσαν ρήγματα στο τοπίο της Ελλάδας, δημιουργώντας το άνοιγμα των Τεμπών μέσα από το οποίο χύθηκαν τα νερά της λίμνης στο Αιγαίο φέρνοντας έτσι στην επιφάνεια τα θεόρατα βράχια που με το πέρασμα του χρόνου και άλλων επιδράσεων της φύσης, όπως οι σεισμοί, το νερό και ο αέρας διαμόρφωσαν το σημερινό σχήμα των βράχων, που κάποιοι απο αυτούς ξεπερνούν τα 400 μέτρα σε ύψος.
 
 
 
Αναρρίχηση
Και τί σας τάζουν για να αυξήσουν τη αδρεναλίνη σας! Αναρρίχηση στα Μετέωρα, εκεί που το ανθρώπινο ενώνεται με το θείο, κρεμαστείτε στις κολώνες του ουρανού, έμπειροι αναρριχητές θα σας βοηθήσουν να ανεβείτε στους βράχους με ασφάλεια, δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία, παρέχεται όλος ο απαιτούμενος εξοπλισμός. Ραπέλ και αναρρίχηση είναι τα πλέον διαδεδομένα αθλήματα στην περιοχή και μάλιστα σε συγκεκριμένα σημεια βράχων καθότι οι μοναχοί απαγορεύουν τους βράχους τους μπας και εισέλθετε στα Άγια των Αγίων κάποιες απαγορευμένες ώρες. Πάντως Via ferrata δεν θα βρείτε στην περιοχή.
 
ραπέλ με ένταση

γυναικεία υπόθεση!
πόσους αναρριχητές διακρίνετε?

Διαμονή
Η Καλαμπάκα είναι μια ατσούμπαλη πόλη που σώζεται λίγο όταν την βλέπεις απο ψηλά, γιατί από κοντά σου θυμίζει την υπόλοιπη άναρχη Ελλάδα. Μπορείς να βρεις ξενοδοχεία με 70 ευρώ το δίκλινο, ακόμη και τη χειμερινή περίοδο, ενώ το χόστελ της περιοχής είναι μια αξιοπρεπής λύση με 13-15 ευρώ σε τετράκλινο δωμάτιο. Πολλοί έλληνες δεν γνωρίζουν τα χόστελ, πιστεύουν οτι είναι βρώμικα ή μόνο για νέα παιδιά. Εντούτοις, ο Κώστας που το φροντίζει δίνει μια διαφορετική εικόνα. Σας το προτείνω λοιπόν, ιδίως αν είστε τετραμελής ομάδα. Μην ξεχάσετε να πάρετε και ωτοασπίδες μαζί σας. Αν δεν μπορέσετε να κοιμηθείτε το βράδι, δεν θα σας φταίει ο ροχαλίζων.  

The Holy Rock
εντυπώσεις

Μονή Μεγάλου Μετεώρου
Βρίσκεται στον ψηλότερο και μεγαλύτερο σε έκταση βράχο. Ο κτήτοράς της ήταν ο Άγιος Αθανάσιος που ίδρυσε τη πρώτη μονή στην περιοχή γύρω στο 1340. Η μονή προσεγγίζεται απο δρόμο και γιαυτό γεμίζει απο προσκυνητές, κυρίως βούλγαρους και σέρβους. Προσωπικά, δεν με συγκίνησε ο χώρος, εκτός απο το καθολικό και ένα χώρο που φυλάσσονται παλαιά κουζινικά σκεύη και το μαγειρίο που χρονολογείται απο το 16ο. αιώνα.
 

από εδώ ξεκινούσε το δίκτυ

οι έλληνες δεν πληρώνουν εισιτήριο



το μαγειρίο
κάθε μονή έχει το τάλαντό της

το καθολικό
...μου θυμίζει λίγο την Αλάμπρα!


Βαρλαάμ
Ό,τι καλό έχει να επιδείξει η περιοχή. Είναι απο τις μονές που αξίζουν την επίσκεψή σας. Η κρεμαστή γέφυρα, το καθολικό, οι αγιογραφίες, το μουσείο με την ιστορία τής μονής και με αξιόλογα χειρόγραφα είναι σημεία ενδιαφέροντος για κάθε επισκέπτη. Μεταξύ 16-17ου αι. λειτουργούσε το πιο οργανωμένο βιβλιογραφικό εργαστήριο των μετεωρίτικων μονών και ειδικό εργαστήριο χρυσοκεντητικής.
 
μοναστήρι φρούριο
κάποια άλλη εποχή
η σημερινή εποχή
η Τράπεζα


πιγάδι για αποθήκευση σίτου
για αποθήκευση σιταριού και όχι οίνου
16. αιώνας

εικονόγραφηση απο την αρχαία Ελλάδα. Διαβάστε το κείμενο
μετά φόβου και πίστεως.. προσέλθετε


κάτοψι εισόδου

διαδρομές μέσα σε οξιές και πέτρινα γεφυράκια
η εποχή του Νοέμβρη με τις φυλλωσιές στα μονοπάτια

Αγίου Στεφάνου
Κτήτορες της Μονής είναι οι όσιοι Αντώνιος και Φιλόθεος (μέσα του 16ου αι.). Κτίστηκε περί το 1350. Δεν το επισκεφτήκαμε.
 
εναλλαγές καιρού


Αγίας Τριάδας
Στέκεται μεγαλόπρεπη και επιβλητική σε έναν απότομο βράχο. Το όνομά της αναφέρεται σε έγγραφο του ηγεμόνα Συμεών Ούρεση-Παλαιολόγου, όπου υπήρξε οργανωμένο μοναστήρι από το 1362. Μόλις φτάσαμε στην εξόπορτα, οι μοναχοί έκλεισαν την πύλη επειδή ήταν 4 το απόγευμα.

νυκτερινό τοπίο απο το χόστελ
βραχώδης προσωπογραφία
στενή διέλευση για τη Μονή της Αγ. Τριάδος


εναέριο μεταφορικό μέσο για τον ηγούμενο
η Μονή της Αγ. Τριάδος απο τον απέναντι βράχο

Ρουσάνου
Ιδρύθηκε το 1529, πάνω σε χαλάσματα παλαιότερων εγκαταστάσεων. Δεν το επισκεφτήκαμε επειδή είχε κλείσει στις 2.00 το μεσημέρι. Εντούτοις, προχωρήσαμε στο διπλανό βράχο με εκπληκτική θέα προς άλλες μονές. Κάποια στιγμή φαντάστηκα ότι ήμουνα στην Trolltunga.
 
 
 
η θέα απο τον προσκείμενο βράχο της μονής είναι εκπληκτική



η Μονή Ρουσάνου απο τον προσκείμενο βράχο

όταν αγναντεύεις και κάτω είναι το χάος

φωτογράφηση όλων των εποχών


Αγίου Νικολάου Αναπαυσά
Βρίσκεται πάνω σε βράχο κοντά στο χωριό Καστράκι και ανάμεσα σε άλλα ερειπωμένα μοναστήρια. Έχει ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες, έργα του Θεοφάνη του Κρητικού.


η παλιά είσοδος αριστερά απαιτεί αναρρίχηση
το ασανσέρ αντικατέστησε το δίκτυ


καφεδάκι με θέα
πολυχρωμία στην ένδυση

αρχονταρίκι στη Μονή Αναπαυσά



παλιά κτίσματα (εγκατελειμμένα) στον αντικρινό βράχο
το θαυμαστικό από άλλη προοπτική
 
Υπαπαντής
Η Μονή της Υπαπαντής βρίσκεται στο ακρότερο σημείο των βράχων και πλησίον του Μεγάλου Μετεώρου. Κτήτορες της Μονής υπήρξαν ο μοναχός Νείλος και ο μοναχός Κυπριανός το 1367. Δεν το επισκεφτήκαμε καθότι ήταν κλειστό. Εσωτερικά, η Μονή έχει επισκευαστεί και μια σκάλα, σε αντικατάσταση μιας παλαιάς κρεμαστής ξύλινης, καθιστά εύκολη την πρόσβαση. Σήμερα, υπάγεται στο Μεγάλο Μετέωρο.
 
μονοπάτια που θυμίζουν Βοβούσα

η Μονή Υπαπαντής φωλιασμένη στο βράχο της





Τρίκαλα: Μύλος των Ξωτικών και Μύλος Ματσόπουλου 
Ο αλευρόμυλος Ματσόπουλου λειτούργησε για έναν αιώνα (1884 – 1984) και θεωρείται ο πρώτος βιομηχανικός αλευρόμυλος της Ελλάδος. 50 χρόνια μετά από το άλεσμα του τελευταίου σπόρου, το οίκημα αυτό έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο κτήριο και δείγμα της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα.
 
ο πρώην αλευρόμυλος

Αρχικά, η κινητήρια δύναμη του μύλου ήταν το νερό του Αγιαμονιώτη ποταμού, το οποίο με ένα σύστημα φραγμάτων οδηγούνταν στη φτερωτή και την έθετε σε λειτουργία. Αργότερα, ο μύλος έγινε ατμοκίνητος και τελικά ηλεκτροκίνητος. 
 

Οι αδερφοί Αγαθοκλή διατηρούσαν εργοστάσιο στη Στυλίδα. Μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας, επέκτειναν τις δραστηριότητές του στα Τρίκαλα και ίδρυσαν τον αλευρόμυλο, που στο πέρασμα του χρόνου άλλαξε πολλές ιδιοκτησίες ώσπου κατέληξε στα χέρια του Ιωάννη Ματσόπουλου και το 1977 έγινε ιδιοκτησία του Δήμου Τρικκαίων, με δωρεά του ιδιοκτήτη του. Όπως ήταν φυσικό, ένας δήμος δεν μπορούσε να φτιάχνει αλεύρι και έτσι το 1984 έσβησε το πανύψηλο τουβλόκτιστο φουγάρο, οι μηχανές του σταμάτησαν και οι πύλες του έκλεισαν ερμητικά μετά από έναν αιώνα λειτουργίας.
 

Το σχιάτρο στο θεσσαλικό κάμπο
ο θερισμός

Επειδή η τρικκαίοι είναι άλλη ράτσα ελλήνων, σκέφτηκαν να εκμεταλλευτούν την περιοχή, ως πολυχώρο τέχνης και πολιτισμού και να ανακαινίσουν το παλιό κτήριο ως ένα Βιομηχανικό Μουσείο, ενώ την περίοδο των Χριστουγέννων ο μύλος μεταμορφώνεται στο «Μύλο των Ξωτικών», το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο πάρκο της Ελλάδας, για μικρούς και μεγάλους.
 

σιδηροδρομική μετοχή

πάρκο: ο μύλος των ξωτικών

the team

No comments:

Post a Comment