menu

Monday, January 1, 2018

Antipodes

Γεωγραφικό πλάτος και Μήκος
Το γεωγραφικό πλάτος ενός σημείου στην επιφάνεια της Γης είναι η γωνία μεταξύ του ισημερινού επιπέδου και της ευθείας που ενώνει το κέντρο της γης με το σημείο. Γραμμές που ενώνουν σημεία του ίδιου γεωγραφικού πλάτους ονομάζονται παράλληλοι. Ο παράλληλος γεωγραφικού πλάτους 0° ονομάζεται ισημερινός (γραμμή 3 στην Εικόνα 1) και είναι το επίπεδο που διαιρεί τον πλανήτη σε βόρειο και νότιο ημισφαίριο. Ο νότιος πόλος έχει 90°S, ενώ ο βόρειος 90°Ν. Κάθε γεωγραφικός παράλληλος έχει 15° και συνεπώς το κάθε ημισφαίριο έχει 6 παράλληλους (6x15°=90°).
 
Εικόνα 1

Το γεωγραφικό μήκος ενός σημείου στην επιφάνεια της Γης είναι η γωνία, ανατολικά (Ε) ή δυτικά (W), που σχηματίζει με ένα μεσημβρινό αναφοράς, τον οποίον ορίζουμε αυθαίρετα και είναι εκείνος που διέρχεται απο το Αστεροσκοπείο Greenwich και χωρίζει τη γη σε Ανατολικό (Ε) και Δυτικό (W) ημισφαίριο. Οιμεσημβρινοί είναι ελλείψεις, οι οποίοι συγκλίνουν στο βόρειο και νότιο πόλο.  
 
Ο αντιδιαμετρικός του μεσημβρινού Greenwich είναι ο 180°W ή180°E, που ταυτίζονται στη γραμμή 2 της Εικόνας 1. Αυτή η γραμμή λέγεται International Day Line. Αν τη διασχίσουμε απο ανατολικά προς δυτικά αλλάζουμε την ημέρα (π.χ. απο Τετάρτη σε Πέμπτη), ενώ κρατάμε την ίδια ώρα. Ο συνδυασμός του γεωγραφικου πλάτους και μήκους προσδιορίζει κάθε σημείο πάνω στη γήινη σφαίρα.  
 
Οι αντίποδες οποιουδήποτε γήινου τόπου είναι το σημείο της επιφάνειας της Γης που είναι διαμετρικά αντίθετο προς τον τόπο (ονομάζεται και αντιδιαμετρικό σημείο). Τα δυο αυτά σημεία συνδέονται με μια ευθεία που διέρχεται από το κέντρο της Γης. Αυτό μπορούμε να το διαπιστωσουμε εάν σκάψουμε μια τρύπα, μια βαθιά τρύπα, μια πολυ πολύ βαθιά τρύπα... θα βγούμε στην άλλη πλευρά της γης, στο αντιδιαμετρικό της σημείο. Επειδή ειναι μάλλον δύσκολο το σκάψιμο μέσα απο το κέντρο της γης (βασικά μόνο ο Ιούλιος Βερν το έχει ... κατορθώσει), θα πρέπει να βρούμε άλλο τρόπο να το προσδιορίσουμε.

Γεωγραφικές συντεταγμένες
Σύμφωνα με τα προλεγόμενα, κάθε γήινος τόπος προσδιορίζεται απο τις συντεταγμένες του. Έτσι π.χ. η Πάτρα (σημείο Α στην Εικόνα 1) έχει Ν 38°17' , Ε21°44'. Το αντιδιαμετρικό της σημείο είναι βασικά ένα άθροισμα μιας συμμετρίας του γεωγραφικού της πλάτους ως προς τον ισημερινό και ένας κατοπτρισμός τού γεωγραφικού μήκους της. 
 
Αυτό αναλύεται ως εξής (σύγκρινε με Εικόνα 1): Συμμετρία ως προς τον ισημερινό σημαίνει απο Ν 38°17' σε S 38°17'  (σημείο Β στην Εικόνα 1), Κατοπτρισμός σημαίνει Ε21°44' σε W180° - (21°44') = 158°16' (σημείο C στην Εικόνα 1). Συνεπώς, το σημείο με S 38°17', W 158°16'  θα είναι το αντιδιαμετρικό τού σημείου Α, δηλαδή της Πάτρας. Το αντιδιαμετρικό θα βρίσκεται μέσα στο Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, πολύ ανατολικότερα της Νέας Ζηλανδίας (περίπου 1400 χλμ απο το Auckland) και σε σημείο που το βάθος της θάλασσας είναι περίπου 5150μ. Αν θελετε και εσεις να προσδιορίσετε το αντιδιαμετρικό σημείο του τόπου σας συνδεθείτε εδώ. Ο προσδιορισμός των συντεταγμένων της Πάτρας και των αντιπόδων της (αλλά και οποιοδήποτε άλλου τόπου) μπορεί να προσδιοριστει απο το λογισμό της GPS GeoPlaner, Εικόνα 2. Πηγές: https://www.antipodesmap.com/
 
Εικόνα 2

No comments:

Post a Comment