news

cover page: climbing to the summit of mount Ηelmos (Chelmos)

news: ... explore, dream, discover.... Mark Twain


Friday, September 22, 2017

Τύμφη (Τσεπέλοβο-Στάνη Κάτσενου, Μονή Στομίου, Κόνιτσα), Γκαμίλα, Δρακόλιμνη

Η βόρεια όψη της Τύμφης
Γκαμίλα
Δρακόλιμνη Αύγουστος 2012
Δρακόλιμνη Μάιος 2021
Δρακόλιμνη: θέα απο την Γκαμίλα
video

Διάσχιση Τύμφης
Η Τύμφη είναι ένα απο τα πιο ψηλα ελληνικά βουνά και τεράστια σε μέθεθος. Μπορείς να την ανέβεις απο πολλές πλευρές και να απολαύσεις την ομορφία της, την αγριάδα της αλλά και τους γκρεμούς της. Η μια πλευρά της είναι σχεδόν άδενδρη και απόκρημνος, ενώ το τοπίο αλλάζει μεταξύ των ποταμών Αώου και του παραποτάμου του Βοϊδομάτη. 
 

Οι υψηλότερες κορυφές της Τύμφης είναι η Γκαμήλα 2497 μ., η Γκούρα 2467 μ., η Αστράκα 2432 μ., και ακολουθούν ο Άβαλος, η Ραδόβολη, ο Πλόσκος, ο Λαγαρής, ο Αϊλιάς κ.ά. Στα οροπέδια της Τύμφης υπάρχουν πολλές γραφικές αλπικές λίμνες με πλούσιους θρύλους και παραδόσεις, με γνωστότερη τη Δρακόλιμνη. Η μεγαλύτερη εξ αυτών, η Ριζίνα απέχει περίπου 4 ώρες πεζοπορία από το Βραδέτο. Οι νοτιοδυτικές πλαγιές της Τύμφης καταλήγουν στο Φαράγγι του Βίκου. 

Διήμερη εξόρμηση (26-28 Οκτ) με τον ΕΟΣ Αχαρνών (αρχηγός Φωτεινή Πετροπούλου, οδηγός Μάκης Λογιωτατίδης) σε διάσχιση της Τύμφης απο Τσεπέλοβο προς το διασελο της Τσούκα Ρόσσα, στη Στάνη του Κάτσενου και με προορισμό τη Μονή Στομίου.

Καταγραφή ίχνου: Τσεπέλοβο, Τσούκα Ρόσσα, Μονή Στομίου, Κόνιτσα
Διήμερη διάσχιση με διανυκτέρευση στη Στάνη του Κάτσανου.


 Λίγο πάνω απο το Τσεπέλοβο με οδηγό το Μάκη και με κατεύθυνση
προς το διάσελο της Τσούκα Ρόσσα


εκεί στο βάθος και αριστερά θα είναι το διάσελο της Τσούκα Ρόσσα

...ενώ προχωράμε προς το διάσελο της Τσούκα Ρόσσα
Πειθαρχημενη ομάδα.. με τέτοια αρχηγό
 

 επειδή δεν φαίνεται η κορυφή ακόμη.. ας βγάλουμε μια αναμνηστική..

Τσούκα Ρόσσα και στο βάθος ο Σμόλικας
Στο διάσελο των 2310μ
...αρχίζει η κατηφόρα... 3 ωρες για τη Στάνη
... απο εδω η ανάβαση για την Γκαμίλα...

..προετοιμασίες για τη διανυκτέρευση...
..λίγο πριν πάμε για ύπνο...

 5.00 έχει εγερτήριο... αν μπορούσαμε, ας κάναμε διαφορετικά!!!
το τοπίο αλλάζει.... οξιές και ελάτα






























Η Ξερόλακκα είναι καταπράσινη απο τα πολλά νερά που μαζεύει τους πρωτους μήνες της Άνοιξης, ενώ εμείς συνεχίζουμε για τη Δρακολίμνη
 
Δρακόλιμνη σε υψόμετρο 2000μ

Μια βουτιά στα νερά της..
... για να λέω ότι βρέθηκα εδώ



 
Διανυκτέρευση στο καταφύγιο της Αστράκας

Δρακόλιμνη Μάιος 2021
Η Δρακόλιμνη Τύμφης είναι μια αλπική λίμνη σε υψόμετρο 2000μ και βρίσκεται απο τη βορεινή πλευρά της Τύμφης που είναι οι γκρεμίλες. Παρουσιάζει ένα εξαιρετικό ενδιαφέρον λόγω της θέσης της, του αναγλύφου της περιοχής (απότομες ορθοπλαγιές) αλλα και εξαιρετικά λιβάδια απο τη νότια πλευρά της. Ό,τι και να πούμε, η Δρακόλιμνη είναι must. Θεωρείται σαν η Μέκκα των ορειβατών, που έρχονται εδώ τουλάχιστον μια φορά το χρόνο.
 
Οι Πύργοι της Αστράκας με το τελευταίο φως της ημέρας
Οι Πύργοι, οι καμινάδες του Μικρού Πάπιγγου και το μισογεμάτο φεγγάρι

Τους Μύθους τους συναντάς και εδώ πάνω στη Δρακόλιμη. Λένε ότι είναι άπατη, απλά επειδή δεν έχουν βρει τον πάτο της, που ίσως μέσα απο ρωγμές και καταβόθρες κατεβαίνει σε μεγάλο βάθος. Άλλοι λένε οτι αποτελεί ένα είδος συγκοινωνούντων δοχείων με λίμνες τών Άλπεων.. άλλοι επίσης μιλούν για τους τρίτωνες, που θεωρούνται απομεινάρια παγετώνων(!!!) και άλλοι για δυο δράκους που κατοικούν στις δυο Δρακόλιμνες, αυτή της Τύμφης και εκείνης του Σμόλικα. Άλλωστε, τα δυο βουνά τα χωρίζει ο Αώος που ρέει περίπου 1500 μέτρα πιο κάτω. 

Το Μεγάλο Πάπιγγο με τηλεφακο
Πράσινα λιβάδια σε υψόμετρο περίπου 1500μ
Η λίμνη δεν ξεραίνεται το καλοκαίρι, που σημαίνει οτι δεν υπάρχουν διαρροές, κάτι λογικό επειδή τα τοιχώματα της περιοχής ειναι συμπαγή πετρώματα που συγκρατούν το νερό. 
 
Λίγο πριν φτάσουμε στο καταφύγιο
Οι πρώτοι της παρέας ήδη έφτασαν
Καταρράκτης, όπως φαίνεται απο το καταφύγιο
Η Αστράκα όπως φαίνεται απο το καταφύγιο

Επειδή δεν υπάρχει δρόμος ουτε καν τελεφερίκ για τη λίμνη, το μόνο που απομένει είναι να ανεβείτε 4 ώρες ποδαρόδρομο καλύπτοντας 1000μ υψομετρικής διαφοράς, δηλαδή έναν ουρανοξύστη με 260 περίπου ορόφους. Οι περισσότεροι φτάνουν στο Μικρό Πάπιγγο το προηγούμενο απόγευμα και διανυκτερεύουν σε σκηνές (όπως εμείς) ή κλείνουν δωμάτιο. Μην περιμένετε καλό φαγητό, ουδέποτε έχω ευχαριστηθεί τις περίφημες (!!) πίτες τους και προτιμήστε να φάτε ελαφρια γιατί την επομένη θα τα δώσετε ... όλα. 
Άγρια ορχιδέα
Άγρια ορχιδέα σε χρώμα φούξια
 
Σάββατο πρωί (συνήθως) αρχίζει η ανάβαση. Θα βρείτε 4 πηγές και κιόσκια για ξεκούραση. Φωτογραφική μηχανή είναι απαραίτητη, γιατί αυτό που θα δούνε τα μάτια σας δεν το έχουν ξαναδεί. Είναι οι Πύργοι της Αστράκας πάνω στην οποία υπάρχει ένα σχεδόν οροπέδιο που μαζεύονται τα νερά. Όταν πλημμυρίσει η περιοχή τα νερά αρχίζουν να πέφτουν  που με το χρόνο δημιουργούν μικρά αυλάκια, μετά μεγαλύτερα και στο τέλος λούκια τόσο φοβερά που το βουνό έχει κομματιαστεί σε 4-5 προεξοχές που απο μακρυά φαίνονται σαν πύργοι.
Στη λάκκα υπάρχουν άγρια άλογα....
.... αλλά και ήμερα γαιδουράκια
 
Όσο ανεβαίνετε, το δάσος ελαττώνεται κει επικρατούν πράσινα λειβαδια, ενώ ακόμη πιό ψηλα το τοπίο είναι αλπικό, δηλαδή έχει πέτρες και λιγότερο χορτάρι. Δέντρο ούτε για συζήτηση. Άρα καπέλο και αντηλιακή κρέμα για το καλοκαίρι. Ο πρώτος μεγαλος σταθμός είναι το καταφύγιο της Αστράκας γύρω στα 1950μ. Εδώ θα ξεμουραστείτε, θα τσιμπήσετε (δεν θα φάτε) και θα βγάλετε φωτογραφίες της βορεινής πλευρά που είναι τόσο άγρια όσο και εντυπωσιακή. Απέναντι αριστερα το μονοπάτι για τη Δρακόλιμνη φαίνεται ευδιάκριτα, ακριβώς απέναντι ο Πλόσκος, λίγο πιο δεξια η Γκαμίλα και δεξιότερα η Αστράκα που έχει περίπου το ίδιο υψόμετρο με την Γκαμίλα. Η ανάβαση μέχρι το καταφύγιο είναι περίπου 3 ώρες.
 
Η Λάκκα γίνεται λίμνη αυτή την εποχή...
... και αρχίζει να κατεβαινουμε για να ξανα ανεβούμε
 
 Το διάλλειμα στο καταφύγιο τελειώνει πολύ γρηγορα. Τα μαζεύετε και αρχίζετε να κατεβαίνετε στη Λάκκα που το καλοκαίρι είναι ξερή, αλλά πριν το καλοκαίρι σχηματίζει λίμνη καθώς λειώνουν τα χιονια. Το θέαμα είναι εντυπωσιακό. Πρώτη φορά αντίκρυσα τη λίμνη με τόσο νερό!! Κατεβαίνουμε στη Λάκκα και ξανά ανεβαίνουμε περίπου 200 μέτρα. Η ανταμοιβή είναι μεγάλη. Δεν θα θέλετε να φύγετε. Εδώ καθίσετε όση ώρα θέλετε, αλλά θυμηθείτε οτι έχετε και επιστροφή.
 
Εντυπωσιακός ορεινός όγκος... ειναι η Αστράκα γύρω στα 2450μ

Πώς πέρασαν 9 ώρες θα μονολογείτε στο ταξίδι της επιστροφής. Κάντε μια σύντομη στάση στην Αρίστη για ένα εσπρεσάκι (ο οδηγός) και ένα ποτήρι μπύρα (οι συνοδηγοί) επειδή περιέχει όλα τα συστατικά που είναι απαραίτητα μετά απο μια μεγαλη ορειβασία, δηλαδή υδατάνθρακες και για να φύγει το ξάναμμα του προσώπου απο το κάψιμο του ήλιου.
 
Η Δρακόλιμνη... επιτέλους
Πολυκοσμία... μετά τη λήξη του lockdown και ζεστό καιρό

Είμαστε Ανταρκτική;  επιπλέοντες πάγοι

Η πρώτη φορά που ήρθα εδώ πάνω θα πρέπει να ήταν στα μέσα της δεκαετίας του '90 περισσότερο σαν τουρίστας παρά ως ορειβάτης. Είχαμε ξεκινήσει κάπου απο το Βραδέτο και διασχίζοντας τη Μεγάλη Λάκκα φτάσαμε κάτω απο το καταφύγιο (που ήλπιζα να μην το ανέβουμε) και τραβήξαμε δεξια το μονοπάτι. Απο τότε και όταν άρχισα να αισθάνομαι πλέον ορειβάτης, επισκέπτομαι τη λίμνη τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Καλή ανάβαση λοιπόν!

Ιδού ο φωτογράφος....
Προσκυνητής.....
bitte noch einmal!!

No comments:

Post a Comment